19.7.2019. 18:47
0
Sarajevo dobilo prvu atletsku salu, sala se nalazi u sklopu Centra "Safet Zajko"
Glavni grad Bosne i Hercegovine dobio je prvu atletsku salu, izgrađenu u Centru „Safet Zajko“ u općini Novi Grad, koja je , ujedno, dala podršku ovom projektu.

Naime, 2017. godine Općina je potpisala ugovor, a u 2018. godini provodila Projekt zapošljavanja mladih (YEP) u saradnji i udruživanju finansijskih sredstava sa njemačkom razvojnom konsultantskom kompanijom GOPA sa predstavništvom u našoj zemlji.

U okviru ovog projekta, tada se prijavilo više od 70 zainteresiranih lica, od kojih je nakon edukacijskih ciklusa 16 biznis ideja dobilo pozitivnu ocjenu, uz mogućnost za finansiranje i realizaciju ideja.

Atletski klub Novi Grad kao jedan od učesnika u Projektu YEP- Inkubator poslovnih ideja sa idejom „Atletika za sve generacije i varijacije“, bio je najbolje ocijenjen od strane stručne komisije, što će dokazati i „Počasna nagrada“ koju AK Novi Grad osvaja i  na takmičenju ideja za razvoj atletike pod organizacijom Evropske atletske federacije.

Cil je je od samog početka bio okupiti širu populaciju, te atletici kao osnovi svake kretnje dati zasluženu ulogu u životu svakog pojedinca poručuju iz AK „Novi Grad“ dodavši da će novootovrena atletska sala, konačno, omogućiti kontinuitet u vježbanju svima što je svojevrsni garant dobrih rezultata.

„Kao predstavnik atletskih radnika mogu reći da je ovo danas sarajevski atletski rođendan, jer konačno imamo mjesto za treniranje u toku zimskih ili drugih neuslovnih dana.  Od poslovne ideje, koja je nastala prije dvije godine, do danas činili smo sve da ova sala pruži priliku i rekreativcima i profesionalcima, kojih zaista ima mnogo u našem gradu, da jednostavnije i profesionalnije ostvaruju svoje sportske ciljeve i snove“, kazao je Elmir Ćerimagić predsjednik Atletskog kluba „Novi Grad“, zahvalivši se Općini Novi Grad i predstavnicima YEP-a i Vlade Švicarske.

Ponos što svjedoče otvaranju specijalizirane atletske sale koja je dio realizacije projekta podržanog u sklopu YEP- Inkubatora poslovnih ideja, iskazali su i predstavnici projekta, dodavši da je ovo samo jedna od 32 lokalne zajednice sa kojima se kroz YEP radilo na podršci i razvoju poduzetništva u Bosni i Hercegovini.

 „Nama je bio cilj da ovo podržimo kao jedan poduzetnički projekt sa održivim poslovnim modelom, ali istovremeno da omogućimo onima koji nisu u prilici, a koji imaju potrebu za fizičkom aktivnšću omogućimo korištenje ove sale. Štićenici SOS dječjeg sela i drugih udruženja imaju priliku besplatno koristit usluge AK „Novi Grad“, i to je samo dio onoga što planiramo uraditi za poboljšanje kvalitete života u BIH“, kazala je Mirela Omerović, odsjek za poduzetništvo na projektu zaposljavanja mladih YEP, koja je uputila zahvale načelniku i predstavnicima Općine Novi Grad Sarajevo, te JP “Lokom” što su prepoznali značaj realizacije ovog projekta.

Poduzetničku istrajnost i prepoznavanje pozitivnih prilika okruženja, koju su pokazali iz Atletskog kluba “Novi Grad” pozdravio je i načelnik Općine, Semir Efendić.

„Atletski klub Novi Grad našao je svoj dom u Centru 'Safet Zajko' gdje je izgrađena prva atletska staza u ovom dijelu grada, nakon čega ja atletika u našoj općini krenula uzlaznom putanjom. Na tom putu, atletičari su imali problem tokom zimskog perioda, koji smo pokušali riješiti improviziranim prostorima, kako bi zadržali kondiciju koliko je to bilo moguće.  Ideju da se jedan dio neiskorištenog prostora pretvori u atletsku salu, pozdravili smo odmah, jer naša općina ima veliki broj profesionalnih sportista, koji mogu ostvariti značajne sportske rezultate, ukoliko imaju kvalitetne uslove i stvorene pretpostavke za ostvarenje istih“, kazao je Efendić i poželio sreću u radu Atletskom klubu.

Specijalizirana atletska sala posjeduje dvije savremeno opremljene sale za profesionalni i rekreativni trening sa 50 metara dugom atletskom stazom, moderno opremljene svlačionice, a ukupna investicija rekonstrukcije i opremanja prostora iznosila je 150.000 KM, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.