26.3.2016. 14:16
0
Šahisti "matirali" predrasude
Drugi međunarodni festival prijateljstva "Matirajmo predrasude" u kojem učestvuje 107 šahista održan je danas u Banjaluci u organizaciji škole šaha "Skakač". U današnjem takmičenju osim predstavnika Slovenije i Hrvatske učestvuju šahisti iz oko 20 gradova BiH.

- Drugi međunarodni festival prijateljstva "Matirajmo predrasude" u kojem učestvuje 107 šahista održan je danas u Banjaluci u organizaciji škole šaha "Skakač", javlja Anadolu Agency (AA).

Branko Tomić, predsjednik škole šaha "Skakač", istakao je da se radi o rejtingovanom turniru, bez nagradnog fonda.

Naročito je, kaže, značajan dolazak predstavnika Hrvatske i Slovenije iz koje su danas u Banjaluci bile svjetski prvak u grupi do 16 godina, šampionka Laura Unuk, te Darija Kapš, velemajstor, koja je odlučila da Banjaluci pokloni simultanku na 15 tabli koju je igrala sa mladim banjalučkim šahistima.

U današnjem takmičenju osim predstavnika Slovenije i Hrvatske učestvuju šahisti iz oko 20 gradova BiH.

"Cilj osim druženja je razvijanje multikulturalnosti, sradnje među narodima, boljeg razumijevanja među različitim društvenim grupama. U šahu je to najljepše postići jer šah je jedina sportska disciplina u kojoj su žene potpuno ravnopravne sa muškarcima, u kojem djeca mogu da budu jača od starijih, da slijepi igraju ravnopravno sa onima koji vide, da osobe sa invaliditetom nisu ništa slabiji igrači od ostalih. To je jedna kraljevska igra, koja je zapravo demokratska", kazao je Tomić.

On smatra da se u društvu deklarativno govori o ravnopravnosti polova, pravima djece, a šah to već hiljadama godina ima.

Takmičenje se održava u prostorijama Narodne skupštine RS-a, zahvaljujući dobroj saradnji sa Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom te entitetske zakonodavne institucije, koji pasionirano voli šah.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.