12.12.2016. 20:36
0
Isinbajeva: Jeste, Rusija je zatrovana dopingom
Čelnica Ruske antidoping agencije Jelena Isinbajeva rekla je da Međunarodna atletska federacija mora što prije da ukine suspenziju Rusiji da bi spriječila stagnaciju atletičara iz te zemlje.

Atletska federacija Rusije suspendovana je u novembru prošle godine pošto je u izvještaju nezavisne komisije Svjetske antidoping agencije otkriven rasprostranjen doping koji je sponzorisala država. IAAF je prošle sedmice potvrdila da suspenzija neće biti ukinuta prije naredne godine.

"Želim da vjerujem da ćemo uskoro naći kompromis. Uradili smo sve što su tražili, uradili smo to čak prije Olimpijskih igara u Rusiji", rekla je legendarna skakačica motkom i dodala: "Nadam se da ćemo uskoro moći da se takmičimo međunarodno, u suprotnom nećemo imati šansu da razvijemo sport u Rusiji, nećemo više biti vidljivi".

Suspenzija je ostala na snazi uprkos žalbi koja je podnijeta ranije ove godine, a samo jednoj atletičarki – Darji Klišini dozvoljeno je da učestvuje u Riju.

"Moramo da nađemo rješenje jer se najgora stvar već desila – propustili smo Olimpijske igre. Rusiji mora da bude dozvoljeno da se vrati nazad. Mora da se podvuče crta ili sve ovo može da traje godinama", istakla je Isinbajeva.

Isinbajeva je to izjavila uprkos činjenici da je u novom nezavisnom izvještaju WADA navedeno da je više od 1.000 ruskih sportista u 30 sportova bilo umješano u zavjeru da se prikriju pozitivni doping testovi.

Isinbajeva, koja je tokom karijere postavila 28 svjetskih rekorda, također je napala prvog čovjeka IAAF Sebastiana Coea i zatražila da istraga bude proširena globalno.

"Kako za IAAF sportisti koji su bili suspendovani dva puta mogu da budu čisti i može da im bude data dozvola da se takmiči, a meni ne?", rekla je Isinbajeva, čime se osvrnula na slučaj američkog sprintera Justina Gatlina. "Kada je Coeu tražio moju podršku na početku svoje kampanje za predsjednika IAAF, dala sam mu i nisam postavljala pitanja. Onda me je stavio na isti spisak sa drugima. Nije uzeo u obzir ko sam ja, moje rezultate… Nije pokazao poštovanje prema meni i to me je povrijedilo. Jeste, Rusija je zatrovana dopingom. Ali, fokusirati istragu na jednu zemlju je politički čin. Nadam se da će istraga biti proširena širom svijeta".

Pored nove uloge u Ruskoj antidoping agenciji, Isinbajeva je bila član Sportske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta tokom Igara u Riju i izabrana je u Izvršni komitet Olimpijskog komiteta Rusije.

(SportKlub/Amila Alijagić)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.