28.12.2016. 12:22
0
Rusija priznala da je namjerno dopingovala svoje sportiste
Ruski zvaničnici prvi put su priznali postojanje doping sistema koji je pogodio neka najveća svjetska sportska takmičenja.

Prema posljednjem izveštaju istražitelja Svjetske antidoping agencije (WADA) Richarda McLarena od 9. decembra, više od 1.000 ruskih sportista je učestvovalo u programu 2011.-2015. godine s kojim je bila upoznata i država, prenosi B92.

U intervjuu za New York Times, zvaničnici su priznali postojanje programa, ali su demantirali da ga je sponzorisala država.

- To je bila institucionalna zavjera u koju nisu bili uključini vladini zvaničnici - rekla je Ana Anceliovič, aktuelna direktorka Antidoping agencije Rusije.

Prema svjedočenju bivšeg direktora laboratorije Grigorija Rodčenkova još u maju, sportistima je pružan koktel stimulativnih lijekova, a članovi Federalne službe bezbjednosti (FSB, bivši KGB) su mijenjali uzorke urina i zataškavali cijelu stvar tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014.

Zaokret u tonu Rusa vjerovatno je motiviran željom da se pomiri sa WADA i omogući svojim sportistima zvanična testiranja i povratak na takmičenja, kao i njihovo organiziranje u Rusiji. 

(Fena)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.