25.1.2017. 17:46
0
Bolt i Jamajka ostali bez štafetnog zlata iz Pekinga 2008.
Najbrži čovjek svijeta Jamajčanin Usain Bolt ostao je bez jednog od devet olimpijskih zlata, onog osvojenog u štafeti 4 x 100 metara na OI 2008. u Pekingu, jer je naknadnim testiranjem ustanovljeno da je član jamajčanske štafete Nesta Carter koristio nedopušteno stimulativno sredstvo, objavio je u srijedu Međunarodni olimpijski odbor (MOO).
Uzorci svih osvajača olimpijskih medalja čuvaju se u laboratoriju u Lausannei u još dva olimpijska ciklusa, kako bi mogli biti podvrgnuti testiranjima na stimulativna sredstva koja se u tom razdoblju mogu pojaviti, a za koja nisu postojali indikatori u vrijeme osvajanja odličja.

U Carterovom uzorku pronađena je supstanca metilheksanamin, zbog koje je 2011. godine i najbolja svjetska bacačica diska Sandra Perković morala odslužiti šestomjesečnu suspenziju.

Taj se psihostimulans našao na listi zabranjenih sredstava već 2004. godine, a 2010. je stavljen na listu "specifičnih supstanci" koje su nedopuštene samo ako su detektirane za vrijeme natjecanja.

Nesta Carter je bio specijalist za prvu štafetnu dionicu i bio je neizostavni član štafeta koje su osvajale zlatna odličja na OI 2008. i 2012. te na svjetskim prvenstvima 2011, 2013. i 2015. godine. Uz Cartera i Bolta, članovi pekinške zlatne štafete bili su još Asafa Powell i Michael Frater. Osim zlata, jamajčanska štafeta je u toj utrci postavila i svjetski rekord.

Preraspodjelom odličja zlatne će medalje dobiti sprinteri Trinidada i Tobaga, Japanci su promovirani u olimpijske doprvake, a Brazilcima su umjesto četvrtog mjesta pripala brončana odličja.

MOO je u srijedu potvrdio kako je bez dva srebrna odličja osvojena u Pekingu, u skoku u dalj i troskoku, ostala i ruska atletičarka Tatjana Lebedjeva.

(Fena) 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.