8.5.2017. 18:50
0
Ervin Resulović više od veterana: Aktivan vaterpolista i u petoj deceniji života
Ervin Resulović je aktivni takmičar u seniorskoj vaterpolo ligi. On je vaterpolista tima "Veterani Vučko". Ono što Ervina izdvaja od ostalih takmičara su godine. Rijetko se u nekom sportu u aktivnom takmičenju može naći igrač sa 49 godina,

Ovaj rođeni Trebinjac je uvijek nasmijan i pun energije. Želio je svojevremeno igrati u vaterpolo ekipi Leotara. Klub se, nažalost, ugasio davne 1981. godine. Time je prekinuta jedna blistava historija trebinjskog vaterpola, jer je "Leotar" šezdesetih bio višestruki šampion BiH. 

Kada je prije desetak godina vaterpolo počeo svoj novi život u Bosni i Hercegovini, Ervin se odmah uključio. Bio je jedan od osnivača i takmičar sarajevskog Vaterpolo kluba Torpedo.  

Kako tada, tako i danas. Svi aktivni igrači moraju proći ozbiljne testove pred ljekarima sportske medicine. Kad je ove godine došao na pregled ljekar ga je upitao: "Gdje ti je ovaj mladić?"

- Ljekar je pred sobom imao perfektne nalaze. Pritisak savršen, savršen rad srca, svi tjelesni parametri pod naporom bili su vrhunski. Zato je pomislio da se radi o nekom puno mlađem. Pred njim je stajao zamalo pedesetogodišnjak. Sa zanimanjem je pogledao moje nalaze iz prošlih godina i zaključio da se ništa ne mijenja. Glasno se smijući dao mi je licencu - priča Ervin za Patriju.

Istina, u Ervinu ima posebne radosti kad je u bazenu i u ovom sportu. Raduje se svakoj utakmici i vodu osjeća kao svoj prirodni ambijent.  

- Do prije četiri mjeseca sam igrao, a sad sam počeo braniti. Ispostavilo se da sam vrlo vješt na golu i mnogi tvrde da sam odličan golman.

Vaterpolo treninzi su naporni, ali Ervin trenira pet puta sedmično, po 90 minuta. U ekipi "Veterani Vučko" osim Ervina su i Igor Radonja, Jasmin Krekić, Goran Čampara i Damir Neimarlija. Za sada odlično kotiraju. 

Ervin je bio je jedan od pokretača vaterpolo sporta u BiH, jedan od osnivača Torpeda, pa onda i Kantonalne, Federalne i lige BiH.        

- Danas vaterpolo u Bosni i Hercegovini grabi krupnim koracima naprijed - kaže Ervin i dodaje da u Sarajevu postoji čak pet klubova, u Banjaluci su dva i u Neumu jedan.

Vijesti dolaze i iz drugih gradova da se budi vaterpolo. Ovih dana je ponovo startovao klub u Trebinju, gdje se pravi zatvoreni bazen za nasljednike davnih šampiona u vodenim sportovima.

- Imamo sjajnih mladića koji već pokazuju šampionsku upornost u treninzima. Zašto nemamo i vrhunske rezultate? U pitanju je minimum novca potreban za funkcionisanje ovog sporta. Imamo solidne trenere i pored svega, ali treniramo na četvrtini bazena, 12,5 puta 25 metara. Dakle, trebamo minimum ulaganja i sve bi se vratilo odličnim rezultatima. Srbija, Hrvatska i Crna Gora su svjetske vaterpolo sile, ali te države ulažu u vaterpolo više nego u neke popularnije sportove.

I pored toga što novca za vaterpolo nema, sve je više onih koji žele gledati i uživati u ovom prelijepom sportu.

- Saradnja u vaterpolo sportu je izuzetna. Vjerovatno zbog tih prijateljskih odnosa vaterpolo ovog regiona je i u vrhu svijeta -kaže Ervin.

- Nama nije problem sabrati izuzetne ekipe u Sarajevu. Uskoro će "Veterani Vučka" igrati jedan vrhunski kvalitetan turnir sa slavnim imenima Jadran iz Splita i Jadran iz Herceg Novog, Starog Asa iz Splita, pa timova iz Omiša, Makarske i Incela iz Banja Luke.

Za kraj smo pitali ovog sportistu dokad će se takmičiti, a on je kroz osmijeh kazao: 

- Dok me radost igre bude držala i čelično zdravlje služilo.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.