9.2.2018. 8:42
0
Danas počinju Zimske olimpijske igre u južnokorejskom gradu Pyeongchangu
Svečana ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara u južnokorejskom gradu Pyeongchangu planirana je za danas, uz veliki broj gledalaca i paradu sportista brojnih zemalja.

CNN prenosi da će na Igrama učestvovati skoro 3.000 sportista iz 93 različite zemlje, koji će se od 9. do 25. februara takmičiti za rekordne 102 medalje u 15 različitih sportova. BiH će na Olimpijadi u Južnoj Koreji predstavljati četiri takmičara.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjih Igara jeste zajedničko marširanje delegacija Sjeverne i Južne Koreje, koje će na ceremoniji otvaranja takmičenja biti pod jednom zastavom. 

Tenzije između dvije zemlje na Korejskom poluostrvu su već dugo prisutne, te je zajedničko marširanje simboličan gest jedinstva dvije zemlje. 

Međutim, "NY Times" navodi da ovo neće biti prvi put da se dvije delegacije sa Korejskog poluostrva pojave pod jednom zastavom. 

Kako navodi američki list, delegacije susjeda sa Korejskog poluostrva su se pod istom zastavom pojavile na Igrama u Atini 2004. godine, a zatim i 2006. godine, kao i 2007. godine na Azijskim zimskim igrama.

(Srna / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.