25.2.2018. 21:45
0
Thomas Bach poručio: Veliki ruski skandal nije bacio mrlju na Zimske olimpijske igre u PyeongChangu!
Veliki doping skandal koji trese Rusiju od Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine nije bacio mrlju na Igre koje su završene u Pyeongchangu, izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach.

Olimpijski komitet Rusije suspendovan je 5. decembra zbog sistemskog dopinga njegovih sportista na igrama u Sočiju 2014. godine, ali je MOK, uz posebne kriterijume, dozvolio 168 sportista da učestvuju na takmičenju u Pyeongchangu, prenosi B92.  

Oni su se takmičili pod olimpijskom zastavom i pod imenom "olimpijski sportisti iz Rusije". 

MOK je za vrijeme igara naveo da bi mogao da ukine suspenziju Rusiji ako njeni sportisti ne budu pozitivni na doping u Pyeongchangu. Međutim, dvoje od četvoro pozitivnih su bili Rusi, uključujući i takmičara u karlingu, koji je morao da vrati osvojenu bronzanu medalju. 

- Ta dva doping slučaja su bila presudna u odluci o ukidanju suspenzije - rekao je Bach i dodao da bi suspenzija Rusiji mogla da bude ukinuta ako nijedan njen sportista, osim dvoje pomenutih, ne bude pozitivan na zabranjene supstance. 

Bach nije naveo kada će se to dogoditi, ali bi testiranja mogla da budu završena u narednim danima. 

- Iskreno, ne mislim da je ruski skandal bacio mrlju na Igre u Pyeongchngu - rekao je Bcah. 

MOK 10 godina čuva uzete uzorke, kada novim naučnim metodama može da se utvrdi da li je neko varao, a Bach je naveo da "Rusija neće toliko čekati na ukidanje suspenzije". 

On je dodao da dva dopingovana ruska takmičara "nisu nikakav nagoveštaj sistemskog dopinga". Bach ih je nazvao "slučajevima nemara". 

Predsjednik MOK rekao je da bi o svakom sportisti trebalo posebno da se sudi, kako bi se izbjegla kolektivna odgovornost. Mnogi svjetski sportski čelnici smatraju da je Bach "mek prema Rusiji". 

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.