26.3.2018. 16:13
0
Legenda svjetskog džudoa u BiH: Sarajevo je prelijepo, čast mi je biti ovdje
U Sarajevu boravi delegacija aktuelnog evropskog prvaka u džudou i jednog od najpoznatijih svjetskih klubova, Edelweissa iz Groznog. Oni su u Bosu i Hercegovinu stigli u kao gosti sportske organizacije ON1.

Takmičari Edelweissa u velikom broju čine nacionalnu selekciju Rusije u svim uzrasnim kategorijama. Takmičari ovog kluba su reprezentativci Rusije i članovi i takmičari prvog tima Rusije.

Delegaciju čine, između ostalih, jedan od najuspješnijih džudista u historiji i svojevremeno najmlađi olimpijski prvak Ilias Iliadis te generalni direktor Edelweissa Aslambek Snghriev Salmanovič.

Karim Hebib, osnivač i predsjednik sportske organizacije ON 1 istakao je da posjeta dio projekta pokrenutog prije tri godine s ambicijom da postane jedan od glavnih projekata za razvoj sporta u BiH, s posebnim osvrtom na džudo.

- Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti. Ovakva delegacija ranije nije bila u posjeti BiH i nadam se da će od nje biti koristi, posebno kako bi sport u BiH napredovao - istakao je Hebib, nakon čega je potpisan ugovor o saradnji između Edelweisa i ON 1.

Edelweise je sigurno među tri najorganizovanija kluba u Evropi. Ove ljude je teško dovesti, jer oni biraju gdje će da idu. Čast nam je što su ovdje i nadam se da će se saradnja nastaviti - dodao je Hebib.

Delegacije će sutra imati zvaničnu posjetu Parlamentu BiH gdje će se sastati sa ministrom civlnih poslova BiH Adilom Osmanovićem.

Direktor Edelweissa Aslambek Snghriev Salmanovič istakao je da mu je drago da je tu i da on kao i Karim ima svoje snove i krenuo je u maloj Sali.

- Imamo iste ciljeve to sam odmah vidio. Moj prijatelj Karim i ja ne želimo odgajati prvake, nego skupiti što više djece da ne skitaju ulicama. Jednostavno da odgajamo dobru i zdravu omaldinu, jer ako država ima zdravu mladost to je jaka država. U tome smo uspjeli i u kratkom periodu postali smo evropski prvaci, nadam se da će moj brat Karim uraditi isto što smo i mi uspjeli – istakao je Snghriev.

Iliaidis je istakao da mu je čast što je u BiH, gdje je bio 2003. kao takmičar. 

- Sretan sam što sam tu i čast mi je što sam ovdje sa ovim ljudima. Bio sam 2003. u Sarajevu kada sam se takmičio na evropskom juniorskom prvenstvu. BiH je lijepa zemlja. Lijepo je biti ovdje u Sarajevu”, rekao je Iliadis, koji smatra da je džudo u BiH na visokom nivou govoreći o Nemanji Majdovu koji nastupa za Srbiju, ali je faktički Bosanac. 

Ilias Iliadis je legenda svjetskog džudoa. Gruzijskog je porijekla, rođen u gradu Akhmeta 1986. godine, a svoju karijeru nastavlja u Grčkoj. Spada među najznačajnije sportiste džudiste svih vremena i smatra se živućom legendom džudo sporta.

Sa 17 godina u Atini je postao najmlađi olimpijski pobjednik, a pored toga je višestruki svjetski i evropski prvak. Ima tri zlatne medalje sa SP (2010, 2011, 2014) u kategoriji do 90 kg, dva evropska zlata (2004, 2011), kao i najsjajnija odličja sa Mediteranskih igara.

Sa svjetske scene povukao se 2016. nakon OI u Rio de Janieru, kada je završio tek na 17. mjestu. No, samo godinu kasnije odlučio se vratiti na Svjetskom prvenstvu u Marrakechu.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.