29.4.2020. 17:52
0
Vrhunski sportisti u BiH žele da se čuje i njihov glas
Vrhunski sportisti Bosne i Hercegovine na online Forumu podržali su Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OKBiH), koji je nedavno uputio je pismo Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, entitetskim i kantonalnim vladama u kojem se naglašava da nijedno radno mjesto u sportskom sektoru nije sigurno i da je potrebno hitno poduzeti mjere za spas sporta.

Više od 40 bh. sportista tokom Foruma imali su priliku da dobiju važne informacije i saznaju principe kako da remodeliraju svoj trening u specifičnim uslovima koje diktira pandemija Covid-19.

Dobili su i kvalitetna uputstva kako redizajnirati principe sportske prehrane i prilagoditi ih individualnim i karakteristikama sporta.

Tokom Foruma sportisti su aktivno iznosili svoja mišljanja o mjerama koje je kreirao sportski sistem, jednoglasno ih podržali i očekuju od odgovornih ljudi u BiH da čuju glas sportista i kreiraju optimalna rješenja za sport u BiH.

-  Forum je lijepo iskustvo, a posebno što su učestvovali i bivši i trenutni sportisti, a ja volim da saslušam i mlađe kolege, jer dok je čovjek živ može nešto naučiti, a volim da čujem i mišljenja bivših sportista. U ovo teško vrijeme, Forum je dobar podsticaj, podrška i vjetar u leđa aktivnim sportistima jer je njima trenutno najteže s obzirom na to da su željno iščekivali olimpijske igre - kazala je bivša košarkašica Raza Mujanović.

Potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić istakao je svoje zadovoljstvo s kojom pažnjom su sportisti pratili Forum i poručio im da će ih Olimpijski komitet BiH u punom kapacitetu podržati do olimpijskih igara, kako bi se što kvalitetnije pripremili, ostvarili svoje snove, postigli najbolje rezultate i obradovali sve građane BiH.

Vrhunski bh. sportisti pozvali su sve nadležne institucje da podrža mjere OKBiH i strukovnih sportskih saveza. Sportisti samo žele svoje mjesto u bh. društvu koje zaslužuju i apeliraju da se usvoji paket mjera koji su OKBiH i ostali akteri sportskog sistema uputili svim nadležnim institutucija na svim razinama bh. vlasti, saopćeno je iz OKBiH.

Svjetski viceprvak - atletičar Amel  Tuka, kazao je da se o sportu priča "samo kada neko od nas osvoji medalju, napravi rezultat, a onda se nakon manje od mjesec sve 'zataška', više niko ne spominje ni sport ni zakon o sportu".

- Mislim da bi trebalo da iskoristimo ljude koji imaju direktnog dodira u politici, a bili su sportisti prije, da se malo više angažuju i zalažu za sport - kazao je Tuka. 

Najbolja bh. judašica Larisa Cerić uputila je molbu svim intitucijama da usvoje paket mjera koje je predložio OKBiH u saradnji sa strukovnim savezima.  

Predsjednik OKBiH Džavad Rađo izjavio je da "ovoj zemlji treba sport i za zdavlje  i za preventivu, rekreaciju i za socijalni razvoj, a jednako tako za prezentivanje na najbolji mogući način".   

(Fena)

BiHSport
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.