11.11.2022. 8:33
0
Sjedeći odbojkaši večeras protiv Irana za četvrtu titulu prvaka svijeta
Reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras igra finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci koje se održava u Sarajevu. Protivnik našoj selekciji biće velesila ovog sporta, reprezentacija Irana koja je do sada sedam puta bila prvak svijeta. Sa druge strane naša ekipa je u lovu na četvrtu titulu, obzirom da su do sada tri puta bili šampioni svijeta.

U toku prvenstva koje je počelo 4. novembra u Sarajevu, obje ekipe su ostvarile sve pobjede, s tim što Iran nije izgubio nijedan set, dok je naša selekcija u meču sa Amerikom izgubila jedan.

U grupnoj fazi izabranici Ifeta Mahmutovića igrali su protiv Srbije (3:0), Amerike (3:1), te Japana (3:0). U nastavku takmičenja ostvarene su pobjede protiv Hrvatske (3:0), Kazahstana (3:0), te Egipta (3:0) u polufinalu. Sa druge strane Iran je u grupnoj fazi slavio protiv Iraka, Kazahstana i Hrvatske, dok su u nastavku takmičenja pobjeđivali Japan, Ameriku, te reprezentaciju Brazila.

Protivnik nije nimalo bezazlen, a u timu Irana je i Merzad Morteza, visok nevjerovatnih 246 cm. Ipak, i selektor i igrači ističu da Iran ima snažan kolektiv i da on nije jedina prijetnja po bh. tim.

„Merzad je možda više atrakcija. Ima on više nedostataka, dosta visoke ruke i nije pokretan što se tiče bloka. Treba obratiti pažnju na druge igrače, a Merzad dođe, obiđe krug i idemo dalje“, kazao je pred utakmicu Mirzet Duran, jedna od uzdanica bh. tima.

Selektor Mahmutović optimističan je pred finalnu utakmicu, a nekoliko puta je isticao da zlato ostaje u Sarajevu.

Reprezentaciju BiH čine zlatni momci: kapiten Sabahudin Delalić, Asim Medić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Stevan Crnobrnja, Armin Šehić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Ermin Jusufović, Dževad Hamzić, Jasmin Brkić, Safet Alibašić, Edin Đino i Asmir Mrkaljević. U stručnom štabu su uz selektora Ifeta Mahmutovića pomoćnici Ejub Mehmedović i Nedžad Salkić, doktor Semin Bećirbegović, ekonom Dževad Šabeta, fizioterapeuti Miodrag Ranđelović i Elvir Brdarić, te statističar Eldar Hamzić.

Inače prvenstvo u Sarajevu po mnogima je najbolje organizovano ikada. Pojedinci su čak isticali da je organizacija ovog takmičenja u rangu paraolimpijskih Igara. U glavni grad Bosne i Hercegovine doputovalo je 29 timova iz 20 zemalja, a večeras ćemo saznati najbolje u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Meč za bronzu u muškoj konkurenciji igrat će Brazil i Egipat, dok će se u ženskoj konkurenciji za zlato boriti Kanada i Brazil, a za bronzu će igrati Amerika i Slovenija. Finalni meč igra se u areni hotela Hillsa sa početkom u 20 sati.

Ulaz je slobodan, a direktan prenos omogućen je na BHRT-u i putem livestreama.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.