30.6.2023. 14:53
0
MMA u BiH: Sarajevo Fighting Challenge
FOTO: Željko Svetinović
Ove godine je po drugi put na našim prostorima održan MMA turnir pod nazivom Sarajevo Fighting Challenge, koji je mladim borcima omogućio da nastupe u borilačkoj disciplini koja se smatra jednom od najekstremnijih na svijetu. Turnir je održan 24. 06. 2023. godine s početkom u 12:00h u dvorani Srce koja se nalazi u Buća Potoku. U razgovoru sa Kulović Damirom za naš portal, organizatorom SFC-a i trenerom u klubu MMA Fighter Academy (ex Pretorian), saznajemo kako je došlo do ove organizacije, po čemu se razlikuje od prvog eventa i šta možemo očekivati u budućnosti:
Pozdrav Damire, hvala što ste izdvojili vremena da pričate o organizaciji Sarajevo Fighting Challenge za Source.ba. Da li biste se mogli predstaviti našoj publici i reći nam kako je došlo finalne realizacije SFC-a i koliko dugo je trajao proces iste?
- Pozdrav, moje ime je Damir Kulović, trener sam u MMA Fighter Academy i promoter SFC organizacije za amaterske MMA evente. Do SFC ideje je došlo u oktobru 2022. godine, a što se tiče realizacije samog eventa nije nam trebalo puno vremena - to traje oko mjesec dana. Najbitnije je da se prikupe sredstva prije toga, a što se tiče same organizacije mi to jako brzo možemo realizovati.

Ko može učestvovati na turniru? Da li su prijave ograničene i dostupne samo amaterskim takmičarima ili postoje i semi-pro mečevi. Ukoliko ne, možemo li ih očekivati u budućnosti?
 - Ovaj SFC je namijenjen za isključivo amaterske borce jer nam je najbitnije da stvorimo platformu za domaće borce koji su početnici kako ne bi morali ići u druge zemlje da dobiju potrebno iskustvo i izlaze na turnire u drugim državama, već da stvaraju iskustvo na svom terenu. U budućnosti ćemo se truditi da krenemo i u realizaciju profesionalnih mečeva, ali trenutno nam je najveći fokus na amaterima. U budućnosti namjeravamo organizirati i semi-pro, kao i amaterske i profesionalne mečeve ali naravno da sve kreće od malih koraka. Želimo da steknemo iskustva i mi kao promoteri, kao i momci koji se takmiče, prije nego kročimo dalje i uđemo u profesionalne vode.

Koliko učesnika je sudjelovalo na drugom SFC-u i kakvi su bili rezultati mečeva? Da li je bilo teško odrediti ko je borac turnira ili je odluka bila očita? 
 - Na drugom SFC eventu je sudjelovalo 30 takmičara koji su isključivo iz BiH. Ovaj event je bio organizovan samo za takmičare iz Bosne i Hercegovine kako bismo im pružili priliku da se usude da uđu u te vode i postavili smo klase u eventu po iskustvima: A, B i C - tako da se takmičari mogu boriti prema razini iskustva. Odrediti borca turnira nije bilo lako jer je bilo puno borbi i to se mora pomno analizirati, pogledati ko je imao najbolji rezultat, kakva je bila konkurencija, u kojoj se klasi radilo - ali nakon malo više analiziranja smo došli do borca turnira.

Borcem turnira na drugom SFC eventu je proglašen Mirnes Fazlić, koji je ostvario dvije pobjede u lakoj kategoriji (-70kg). Prvi meč je pobijedio prekidom (TKO) a drugi pobjedom na bodove. 

Da li možete napraviti kratki osvrt na prvi SFC i reći nam o razlikama i napretku koji ste primijetili?  

 - Prvi event je imao jako dobru posjećenost tako da smo za drugi očekivali jako dobar odaziv gledalaca. Po snimcima i fotografijama koje će ubrzo biti objavljene se može vidjeti da je sala bila puna MMA entuzijasta i prijatelja koji žele da prate event, tako da za SFC 3 planiramo održavanje eventa u većoj sali i sa općenito poboljšanim uslovima.  Najveću razliku u kvaliteti smo primijetili kod boraca iz našeg kluba MMA Fighter Academy koji su radili mečeve i na prvom SFC eventu, kod kojih se u proteklih godinu dana primijeti ogroman napredak. Isto tako moram pohvaliti i momke koji su trenirali u početničkoj grupi i izrazili želju da se takmiče na ovom turniru. Ti momci su ostvarili dobre rezultate, što znači da se jako dobar posao radi i u početničkoj grupi.

MMA je sport koji na našim prostorima tek dolazi do izražaja, a samim tim ljudi na jednom takvom turniru očekuju izričito nastupe muških boraca. Da li postoji potencijal da se ovo promijeni i da u budućnosti gledamo i ženske mečeve?
 - Kod nas su prijave za takmičenja uvijek otvorene i za žene i muškarce. Nažalost, trenutno nemamo MMA takmičarki ali se nadamo da će se to u budućnosti promijeniti, kao što je i u svijetu, da i djevojke počnu trenirati i takmičiti se u ovoj disciplini.

MMA Fighter Academy je pokrenuo i grupu za djecu. Da li ćemo već na sljedećem SFC-u moći gledati i dječije nastupe u kavezu?
 - Da, MMA Fighter Akademija je pokrenula i program za djecu. Imamo jako veliki odaziv i jako dobrog trenera - Poturović Jasmina, koji ima crni pojas već dugi niz godina u disciplini brazilske jiu-jitse, tako da očekujemo djecu takmičare sljedeće godine na turniru. Ove godine smo imali par momaka uzrasta 13, 14 godina a sljedeće godine već očekujemo i juniore i kadete na eventu SFC-a. 

MMA je sport koji je uz velika imena poput Khabiba Nurmagomedov, Ronde Rousey, braće Diaz, Conora McGregor, George St. Pierre-a, Jon Jones-a, Amande Nunes i mnogih drugih brzo izgradio publiku u svim dijelovima svijeta, a sada se i u BiH podiže na viši nivo. Po prvi put imamo priliku svjedočiti početcima perspektivnih MMA boraca iz naše države koji se trude i redovno treniraju, te svoje znanje napokon imaju priliku primijeniti u kavezu u svojoj državi - gdje mečeve uživo mogu pratiti njihovi prijatelji i porodice. Sa zadovoljstvom donosimo ovu priču za naše čitaoce.

(Elmedina H.)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.