21.10.2023. 17:02
0
Čeka nas spektakularna noć u Dubaiju, mečevi dogovoreni prije 10 dana
FOTO: Facebook
Ljubitelji slobodne borbe s naših prostora konačno su ponovo dočekali spektakularan UFC 294 koji će moći gledati u "normalno vrijeme".

Islam Makhachev i Alexander Volkanovski 2, te Khamzat Chimaev i Kamaru Usman prije njih.

No ta finalna postava prije samo nekoliko sedmica bila je potpuno drugačija, sve se izmijenilo u samo nekoliko dana, ali šlag na torti je ostao, odnosno borba za pojas prvaka lake kategorije koja će zaključiti ovu spektakularnu večer slobodne borbe.

Trebala ju je okruniti uzvratna borba Makhacheva i Charlesa Oliveire, također za pojas u lakoj, međutim Brazilac se povrijedio na posljednjem sparingu i Dana White morao je potražiti novog protivnika sjajnom ruskom prvaku. Nije ga dugo tražio…

Alex Volkanovski uskočio je bez razmišljanja 11 dana uoči borbe i sprema se također drugi put pokušati skinuti pojas lake kategorije ruskom majstoru samba sa struka i staviti ga na svoj, na kojem već stoji onaj prvaka perolake.

Ni dan poslije te vijesti otkazana je i sunaslovna borba između Khamzata Chimaeva i Paula Coste, ponovo zbog Brazilčeve povrede. Njegova zamjena također je uskočila iz kategorije ispod, riječ je o bivšem dominantnom prvaku veltera Kamaruu Usmanu.

Islam Makhachev – Alexander Volkanovski 2
Unatoč svim tim promjenama program glavne večeri ostao je nakrcan sjajnim borbama, a sjajnu večer zaključit će uzvrat borbe za pojas prvaka u lakoj koji smo već gledali. Makhachev i Volk susreli su se na UFC-u 284 i gledateljima priuštili jednu od borbi godine, koja je na kraju jednoglasno otišla na stranu ruskog borca, no mnogi smatraju da je otišla na drugu stranu.

Aktualni prvak lake dobio je uvodne tri runde, ali posljednje dvije, a možda i više, otišle su na stranu Australca jer se Mahačev u zadnjim trenucima borbe borio za goli život. Volkanovski se poslije tog sjajnog meča vratio poslu u svojoj kategoriji i nastavio dominantno braniti pojas pobjedom protiv Yaira Rodrigueza.

Sad će ponovo pokušati dograbiti svoj drugi pojas, a ovaj put okršaj s Makhachevim čini se još fascinantniji nego posljednji put iz više razloga. Jedan je činjenica da će Rus, koji je posljednji put blago podcijenio svog protivnika, ovaj put ići puno opreznije i s više poštovanja, a drugi je da je Volk ovaj put rekao “da” na borbu desetak i kusur dana uoči megdana u Abu Dhabiju.

“Hvala ti što si pristao na borbu, ali nemoj kasnije to koristiti kao izgovor kad te pobijedim”, rekao je Mahačev po objavi uzvratne borbe s Volkanovskim.
Neće sigurno, ali bi zato mogao iskoristiti ovu Islamovu opasku kao motivaciju…

Kamaru Usman vs Khamzat Chimaev
Kamaru Usman predstavit će se u kategoriji višoj od svoje i također uskočiti short notice. On, čini se, traži promjenu jer je poslije 15 uzastopnih pobjeda u UFC-ovu oktogonu kao velteraš doživio dva uzastopna poraza od Leona Edwardsa.

Nekoliko puta izrazio je želju za prelaskom u srednju kategoriju i za borbom s Chimaevim, a sad će mu se obje želje ispuniti u istoj večeri. Ujak Dana ispunit će mu je protiv čovjeka kojeg mnogi izbjegavaju, nepredvidive, neporažene UFC-ove “babaroge”.

Teško će moći dobiti bolji ispit od bivšeg najboljeg borca na svijetu, koji je dominantno vladao velterom godinama. Iako u svojoj karijeri Chimaev ima pobjedu protiv imena poput onog Gilberta Burnsa, ovo će mu vjerojatno biti najveći izazov u oktogonu dosad.

Da sve to ne bude premalo, pobrinuo se ponovo White, koji je u najavi borbe dodao kako će pobjednik tog okršaja biti sljedeći u redu za napad na pojas u srednjoj, koji trenutačno drži Strickland.

Glavni program UFC-a 294:
Islam Makhachev (c) vs. Alexander Volkanovki (c) – za prvaka u lakoj kategoriji

Kamaru Usman vs. Khamzat Chimaev – srednja kategorija

Magomed Ankalaev vs. Johnny Walker – poluteška kategorija

Ikram Aliskerov vs. Warlley Alves – srednja kategorija

Said Nurmagomedov vs. Muin Gafurov – bantam kategorija.

(Elmedina H.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.