20.10.2015. 17:44
0
Trondheim je bio glavni grad Norveške sve do 13. stoljeća
Trondheim je grad i općina u norveškom okrugu Sor-Trondelag, čije je i administrativno središte. S populacijom od 176.348 stanovnika treći je po veličini grad u Norveškoj.

Piše: Haris Ahbabović

Trondheim je smješten na južnoj obali Trondheimsfjorda na ušću rijeke Nidelve. Osnovan je 997. kao trgovište i bio je glavni grad Norveške u doba Vikinga sve do 1217. godine. Grad je danas poznat po Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije (NTNU) kao i Univerzitetskoj bolnici svetog Olava.

Grad je smješten na zapadnoj obali Norveške. U gradu se nalazi važna luka u uvali, koja se nikada ne zaledi. U prošlosti Trondheim je bilo važno središte pokrštavanja Islanda.

Na poluotoku sjeveroistočno od gradskog središta se nalazi četvrt Lade, koja je bila sjedište jarlova Lade, dinastije norveških vladara.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.