6.11.2015. 14:35
0
Španija, Belgija, Velika Britanija, Holandija i Irska savjetovale državljanima da ne putuju u Egipat
Špansko Ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je danas svojim državljanima da ne putuju u Egipat.

U saopštenju se navodi da se iz upozorenja isključuju gradovi Luksor i Asuan, gdje je, prema procjenama Ministarstva, opasnost za putnike "na srednjem nivou". 

"Ipak, i u ova dva područja potreban je veliki oprez", navodi se u saopštenju. 

Ministarstvo, takođe, naglašava "veliku opasnost od putovanja sjevernim dijelom Sinajskog poluostrva" i upozorava da se ne pokušava ući u Pojas Gaze preko prelaza Rafa, koji je zatvoren do daljnjeg. 

Belgija je ranije savjetovala svojim građanima da ne putuju u Šarm el-Šeik, dok se ne utvrde razlozi pada ruskog aviona u Egiptu, kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade. 

Takođe, Britanija i Holandija savjetovale su svojim građanima da ne putuju u Šarm el-Šeik zbog bojazni od napada nakon pada ruskog aviona "erbas A321" i informacija da se možda radi o bombaškom napadu. 

Irsko Ministarstvo vanjskih poslova je upozorilo svoje građane da ne putuju u Egipat. 

U međuvremenu, egipatska vojska rasporedila je specijalne snage na aerodromu u Šarm el-Šeiku, gdje strani turisti pokušavaju da se ukrcaju avione i napuste zemlju. 

Kamerman Rojtersa vidio je nekoliko vozila sa specijalnim snagama na aerodromu. Bezbjednosni zvaničnici rekli su da su snage raspoređene kako bi pojačale bezbjednost turista. 

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.