12.12.2015. 16:12
0
Lijepo vrijeme, čist vazduh i bogat sadržaj: Brojni posjetitelji uživali u čarima Jahorine
Olimpijska ljepotica Jahorina nadomak Sarajeva danas je zasjala punim sjajem. Lijepo vrijeme, snježni prekrivač, svjež vazduh, bogat zabavni program i otvoren vertikalni transport bili su dovoljan razlog da mnogi danas posjete Jahorinu, koja im je uzvratila svojim prirodnim ljepotama.
Olimpijski centar Jahorina je odlučio 12. i 13. decembra zvanično otvoriti skijašku sezonu 2015/16, a tim povodom su priredili i bogat program. Bez obzira što trenutno na Jahorini nema dovoljnih količina snijega, potrudili su se da osposobe barem jednu stazu kako bi skijaši mogli uživati u svojoj strasti.

- Veličanstven pogled sa vrha -

Za one koji se nisu odlučili skijati, a njih je bilo jako puno, obezbjeđen je prevoz šestosjedom do vrha Jahorine gdje su mogli uživati u blagodetima prirode, ali i ugostiteljskoj ponudi. Sama panoramska vožnja šestosjedom je prelijep doživljaj. Pogled koji se pruža tokom vožnje je zaista veličanstven i pravi je praznik za oči.

Na visini od oko 1.800 metara su dva kafića u kojima se skijaši, šetači, planinari i svi oni koji to žele mogu okrijepiti, a potom nastaviti svoje aktivnosti. Svi ugostiteljski i turistički radnici na Jahorini nadaju se uspješnoj sezoni, ali su svjesni da će to zavisiti od vremenskioh uslova. Stoga su se potrudili da ljudima koji dođu na Jahorinu ponude što bogatiji sadržaj, pored osnovnog - skijanja.

„Svi koji se odluče da dođu na Jahorinu, a potom se šestosjedom popnu na vrh mogu očekivati prvenstveno dobar provod, ali i melem za dušu. Očekujemo dobru sezonu, kao što je bila i prošla. Dolaze nam gosti sa raznih meridijana. Osim turista iz našeg regiona dosta ih dolazi iz Slovenije i Češke. Prošle godine su čak dolazili iz Engleske, Francuske, Amerike, Kine. Uspjeh sezone baš zavisi od vremenskih uslova, jer na Jahorinu prvenstveno dolaze ljubitelji skijanja. Sve ostalo im je opuštanje i zabava. Na vrhu im nudimo sklonište od hladnoće, dobar provod, odmor, koncerte...“, kaže Marija Ćosić iz jednog od ugostiteljskih objekata.

- Sportisti na zimskim pripremama -

Osim onih koji su na Jahorinu došli da se rekreativno bave skijanjem, zabave ili samo prošetaju i udahnu svjež zrak, tu su i sportisti koji koriste njene blagodeti za pripreme. Mladi Dušan Kalaba iz Banjaluke, inače reprezentativac Srbije u biciklizmu i član beogradskog Partizana, potencijalni je kandidat za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru naredne godine.

„Ovdje sam na zimskim pripremama. Izabrao sam Jahorinu jer je dobro poznajem i tu sam svake godine. Odgovara mi ovaj ambijent i osjećam se odlično kada ovdje treniram. Vrijeme me odlično služi tako da sam prezadovoljan. Za mene i moje pripreme nije važno hoće li biti puno snijega ili ne. Samo mi je važno da ne bude magle i nekih obilnih snježnih padavina. Puno mi znači boravak na Jahorini. Što duže ostanem ovdje to je bolje za mene. Sljedeća godina je olimpijska, a nalazim se na spisku za Rio. Stoga je moguće da ako napravim dobre rezultate odem na Olimpijske igre“, kaže Kalaba, koji se se bavi drumskim biciklizom.

Tokom zimskih priprema uglavnom vozi brdsko planinske rute, pa se tako jučer svojim biciklom dovezao od podnožja do vrha Jahorine.

I dok su brojni turisti i rekreativci uživali u pogledu sa vrha Jahorine, u podnožju, tačnije na platou kod šestosjeda Ogorjelica drugi su uživali u koncertu grupe Beogradski sindikat. Hip-hoperi iz srbijanske prijestonice potrudili su se za sjajno raspoloženje i odličnim koncertom obradovali posjetitelje.

- U nedjelju u pogonu i staza Skočine -

Osim današnjeg koncerta, OC Jahorina se potrudio da i u nedjelju bude zabavno na olimpijskoj ljepotici. Ponovo će u pogonu biti vertikalni transport. Dakle, sa dva šestosjeda „Ogorjelica“ i „Poljice“ moći će se provozati do vrha Jahorine uz cijenu od sedam KM. Danas se moglo skijati samo na stazi Poljine, a u nedjelju će za istu namjenu, uz pomoć vještačkog osnježavanja, biti osposobljena i staza Skočine. Skijati se može od 9 do 16 sati.

One koji se drugog dana vikenda odluče doći na Jahorinu, a ne žele samo skijati ili šetati, u klubu hotela „Bistrica“ zabavljaće grupa Regina.
(Anadolu Agency)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.