27.1.2016. 15:27
0
Najpoznatiji most na svijetu dnevno pređe 40 hiljada ljudi
Ovaj zasigurno najpoznatiji londonski most smješten je tik uz jednu od najvećih utvrda grada - The Tower of London.
Ovaj zasigurno najpoznatiji londonski most smješten je tik uz jednu od najvećih utvrda grada - The Tower of London, a izgrađen je u 19. stoljeću kada se zbog širenja grada pojavila potreba za novim mostom u Istočnom dijelu Londona. 

Kada se krenulo u razradu ideje za izgradnju mosta na natječaj je stiglo preko 50 različitih kreativnih rješenja, no ipak, odabrano je ono arhitekta Sir Horace Jonesa koji je umro netom nakon dobivanja posla.

Sve u svemu, iako mnogi to ne vide i ne percipiraju, Tower Bridge je zapravo betonsko-čelični most koji je u potpunosti dekoriran s preko 31 milijun kamenih cigli. Upravo ta cigla odaje onaj starinski dojam zbog kojeg mnogi misle kako je most ovdje od davnih dana (iako je izgradnja završena 1894. godine.

Dnevno The Tower Bridge-om prođe preko 40 hiljada osoba. Iako je sam prelazak preko mosta besplatan, malo ljudi zna kako se na samom mostu unutar tornjeva nalazi i muzej, a moguće je preći preko tunela koji u zraku spaja ta dva tornja. 

(Dnevnik hr./Alen Avdić)
LondonMost
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.