10.2.2016. 13:24
0
Raj na zemlji: Grad bez automobila, novca i politike
Auroville ili Grad zore, eksperimentalni je grad u indijskoj saveznoj državi Tamil Nadu koji je 1968. godine osnovala Mira Alfasa, poznatija svojim sljedbenicima kao "Majka".
Zamisao je bila stvoriti mjesto u kojem bi žene i muškarci živjeli u miru i harmoniji bez obzira na političke stavove, nacionalnost i religiju. 

Riječ je o eksperimentalnom projektu gdje svaki stanovnik ima svoju ulogu, a najveća pažnja posvećuje se obrazovanju i razvijanju kreativnih vještina. 

Iako je prvobitno zamišljeno da u gradu živi 50.000 stanovnika, danas tamo stanuje nešto više od 1.800 odraslih osoba i oko 500 djece koja dolaze iz oko 50 različitih zemalja. 

Najveći broj stanovnika je iz Indije (oko 1.000), a više stotina stanovnika dolazi iz Francuske, Njemačke i Italije. U Aurovilleu živi i značajan broj Amerikanaca, Rusa, Španaca i Šveđana, mali broj Japanaca, Koreanaca i Australijanaca, ali i šestoro ljudi iz Slovenije. 
Grad se djelimično finansira putem donacija, a glavni izvor hrane predstavljaju organski proizvodi koje njegovi stavnovnici samostalno uzgajaju. Oni za život zarađuju proizvodnjom papirne konfekcije i mirisnih štapića koje prodaju susjednim selima i gradovima. U pojedinim aspektima života organizacija je slična andaluzijskoj opštini Marinaledi na jugu Španije, prenosi B92.

Papirni novac i kovanice ne postoje, a svi stanovnici za kupovinu i razmjenu dobara koriste elektronske račune i kreditnu karticu Aurokard. Osim toga, svaki stanovnik odvaja dio svojih sredstava za zajednicu, kako bi svi mogli da podmire osnovne životne potrebe. U gradu nema automobila, a glavno prevozno sredstvo je motocikl. 

Grad je autonoman i ne odgovara nikome, pa se njegovo stanovništvo ne opterećuje ni unutrašnjom ni spoljašnjom politikom. Stanovnici svakodnevno odlaze u hram Matrimandir u srcu grada, u kojem se prepuštaju postizanju unutrašnjeg mira putem joge i meditacije. 

(CDM/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.