17.3.2016. 16:07
1
Zemlja prelijepih krajolika i najvisočijeg vrha na Planeti
Nepal je država u južnoj Aziji bez izlaza na more. Graniči na jugu s Indijom i na sjeveru s Kinom. Sjeverni dio Nepala zauzima Himalaja, najviši planinski lanac na svijetu, a njegov najviši vrh, 8.850 metara visoki Mount Everest na granici s Kinom ujedno je i najviša tačka na Zemlji.

Piše: Haris Ahbabović

Od 18. smaja 2006., Nepal je sekularna država. 28. decembra 2007. privremena je vlada proglasila Nepal Demokratskom Saveznom Republikom, označivši time kraj 238 godina monarhije.

Stanovnici Nepala pripadaju brojnim etničkim zajednicama od kojih su neke povezane s tradicionalnim kastinskim sistemom. Najbrojniji su Chetri (trad. Kšatrije, oko 16%), Brahmani (oko 13%), Magar (7%) i Tharu (6,75%). 

U vrijeme britanske kolonijalne vlasti u Indiji Nepal je ostao nezavisan, ali izoliran od vanjskog svijeta, plativši cijenu kroz privrednu nerazvijenost i zaostalost. Glavna privredna djelatnost i dalje je poljoprivreda, ali raste udio uslužnih djelatnosti (turizam).

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.