11.4.2016. 8:46
0
Šta donosi novi zakon o turizmu u FBiH: Strožije kontrole, obrazovaniji vodiči, više para u budžet
Grupa domaćih i međunarodnih turističkih stručnjaka posljednjih sedmica intenzivno rade na izmjenama Zakona o turizmu u FBiH, piše agencija Patria. Nova zakonska rješenja uskoro bi se mogla naći i pred Parlamentom FBiH. Usvoje li se, vjeruje se da će donijeti novine koje će otvoriti šansu za nove investicije ali i nova radnim mjestima u zemlji. Procjenjuje se i to da turizam može zamijeniti posrnulu tešku industriju, od koje je nekada živio najveći broj stanovnika u Bosni i Hercegovini.

- Turizam je jedna od perspektivnijih grana u Bosni i Hercegovini. Uredi li se ova oblast kako treba, sigurno je da godišnje može donositi stotine miliona maraka u budžet Bosne i Hercegovine – kaže u izjavi za Patriju Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca.

- Ako oživimo turizam u punom kapacitetu, on će biti pokretač i za ostalu privredu u zemlji – optimistićan je Hadžić. 

Turizam Bosne i Hercegovine je u naglom porastu., čak i sa krnjavim zakonskim rješenjima. U FBiH još i više nego u RS. Prema podacima Federalne agencije za statistiku samo u prvih deset mjeseci 2015. godine u FBiH je zabilježena posjeta više od 650.000 turista. To je čak za 27,3 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Za 33 posto povećan je i broj noćenja. Novim zakonom o turizmu u FBiH te brojke mogle bi se i povećati. Praktično, promjene zakona federalni turizam dovest će u rang evropskog. 

Stručnjaci upozoravaja da se u FBiH prije svega trebaju smanjiti nameti za one koji se žele baviti turizmom. S druge strane, treba povećati kontrolu nadzora turista. Danas je situacija takva da turisti i kada plate boravišnu taksu u FBiH, turistički radnici novac mogu zadržati za sebe.

- Prema podacima Zavoda za statistiku broj noćenja raste kontinuirano, ali prihodi po tom osnovu ne odgovaraju tome. Jasno se vidi da tu nešto ne štima  – upozorli su više puta iz Udruženja poslodavaca FBiH. Iz Federalnog ministarstva turizma i okoliša objašnjava da će novi zakon upravo spriječiti ovekve malverzacije. To znači da će u državnoj kasi biti više novca. Pooštrit će se kriteriji i za one koji žele biti turistički vodiči. Oni koji ne budu u jedinstvenoj bazi podataka, neće moći vodati turiste. Kategorizacija hotela i drugih ugostiteljskih objekata također će biti strožije nadzirana, oni sa četiri ili pet zvjezdica sa federalnog, a oni sa dvije ili tri zvjezdice sa kantonalnog nivao, piše Patria. 

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.