29.4.2016. 16:01
0
Upoznajte Montevideo, grad mesnih konzervi, mlinova, rafinerija i tekstilne industrije
Montevideo je glavni i najveći grad Urugvaja, u istoimenom departmanu na ušću La Plate. Prema popisu iz 2011. godine, grad je brojao 1.319.108 stanovnika, što predstavlja trećinu stanovništva Urugvaja na području od 194 km2.

Piše: Haris Ahbabović

Osnovali su ga Španci 1724. godine. U 1807. zauzeli su ga Britanci, a u 1817. Portugalci. U brazilskom je posjedu Montevideo bio do 1828., kada je Urugvaj postao samostalan.

Gotovo polovina Urugvajaca živi u širem području Montevidea, koji je i glavno kulturno središte te zemlje. Središte je urugvajske industrije, u kojoj ima udjel od oko 75% (velike klaonice, hladnjače, tvornice mesnih konzervi, uljare, mlinovi; rafinerije nafte, tekstilna, građevinska i hemijska industrija).

Montevideo je najvažnija luka Urugvaja i jedna od najvećih južnoameričkih luka. Također je ishodište urugvajskih željezničkih pruga. Međunarodna zračna luka zove se Carrasco.

Montevideo je 1930. godine bio mjesto održavanja prvog Svjetskog prvenstva u nogometu, na kojem je reprezentacija Jugoslavije stigla do polufinala. Također je poznat i po tome što je 1939. godine tu potonuo njemački bojni brod Admiral Graf von Spee.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.