6.5.2016. 15:03
0
Toskana: Šetnja kroz historiju uz dobro vino i kuhinju
Toskana je u posljednje vrijeme postala popularna destinacija za lijep i opušten odmor. Zbog predivnog krajolika, svjetski poznatih vina i kuhinje, kao i tradicije izrade ručnih radova, to je dio Italije koji prosto morate posjetiti.

Toskana je velika regija u srednjoj Italiji; podjeljena je na devet provincija: Firenca (Firenze), Sijena (Siena), Groseto (Grosseto), Luka (Lucca), Piza (Pisa), Masa-Karara (Massa-Carrara), Areco (Arezzo), Livorno (Livorno) i Pistoja (Pistoia). U historiji je poznata kao ključna evropska regija, jer je bitno uticala na razvoj umjetnosti, kulture i obrazovanja.

Toskana ima dugu i zasluženu reputaciju najljepšeg dijela Italije. Ta ljepota je dijelom prirodna, a dijelom rad ljudskih ruku. Ova regija bila je centar italijanske renesanse. Renesansa je donijela neke od najljepših umjetničkih djela, a većina ih se još može pronaći u muzejima i galerijama Firence i Pize, piše Krstarica.

Glavni i najposjećeniji grad Toskane je Firenca, bogata kulturom i ljepotom. Firenca je sama po sebi umjetničko djelo, tako da ćete već samom šetnjom kroz grad imati utisak da ste u muzeju. Ne bi vam bio dovoljan ni cijeli život da proučite sva blaga Firence. Galerija Ufiči (Uffizi) je prva na listi; to su nekadašnje kancelarije vladajuće porodice Mediči, koje su radili renesansni majstori.

Sljedeće što morate vidjeti je Duomo. Ostaćete zapanjeni kada vidite ovu katedralu, koju je osmislio Bruneleski (Brunelleschi), zvonik je napravio Đoto (Giotto), a pored toga, tamo možete videti i Gibertijeva (Ghiberti) vrata, kao i Mikelanđelovu Pijetu.



Sljedeća građevina koju bi trebalo videti je Pitijeva palata, u kojoj je živjela porodica Mediči. U njoj se nalazi kolekcija predivnih slika, porcelana, kočija i moderne umetnosti. Firenca je vrlo popularna među turistima, pa izbjegavajte odlazak tamo ljeti, osim ako ne želite da čekate u redovima ispred muzeja i crkava.

Na putu iz Firence prema Sijeni nalazi se gradić San Giminjano (San Gimignano). Kad uđete u njega, imaćete osjećaj kao da ste ušetali u gradić iz bajke, prepun kamenih tornjeva, crkava prekrivenih freskama, a sve je okruženo prelijepim poljima i terasastim vinogradima.

Iako je svjetski poznat po krivom tornju, grad Piza ima u ponudi i brojne druge atrakcije. Piza je jedno od važnijih istorijskih područja, ali i jedno od posjećenijih. Ovaj grad omogućava turistima da vide građevine koje odražavaju mnoge različite epohe i umjetničke struje, kao što su, između ostalih, romanski i gotski stil. Krivi toranj se nalazi u sjeverozapadnom dijelu grada, a na istom području nalazi se još nekoliko važnih građevina. Campo dei Miracoli – Polje čuda, jedan je od najveličanstvenijih trgova u Italiji. Tamo se nalazi još i Camposanto ili Sveto polje, Duomo ili Katedrala, kao i Battisterio – krstionica kružnog oblika. Pored toga u Pizi možete posetiti dva zanimljiva muzeja – Museo delle Sinopie i Museo dell’Opera.



Jedno od blaga Toskane je Luka (Lucca), i to zbog niza razloga. Prvo, poznata je po tome što je izgrađena kao grad okružen zidinama, što je vrlo bitno za toskansko i italijansko kulturno naslijeđe. Gradske zidine su dobro sačuvane i nacionalni su ponos. Drugo po čemu je Luka poznata jesu neke od najljepših gradskih plaža; nalaze se u blizini, tako da do njih možete stići i pješice. Treći razlog su prihvatljive cijene. Rijetko koji turist će otići bez suvenira ili sjećanja na ukusnu hranu. Luka je izgrađena u romanskom stilu, a odličan primjer građevina u tom stilu su katedrale San Mikele (San Michele) i San Martino (San Martino). Srednjovjekovne zidine, glavna karakteristika ovog grada, vrlo su debele i čvrste. Napravljene su u 16. veku i opasuju cijeli grad.

U Sijeni obavezno posjetite ogromnu katedralu – Duomo (Duomo), bogatu freskama i kipovima, kao i Berninijevu kapelu. Nemojte zaboraviti na osvježenje, čašicu toskanskog vina, koje je sinonim za cijelu ovu regiju. Probajte vino kjanti (Chianti), koje je tako nazvano po gradu koji je pravo oličenje toskanske idile. Toskana šarmira posjetioce već vijekovima, a i sami ćete tamo sigurno ostaviti mali dio svoga srca.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.