8.5.2016. 13:07
0
Kruja, centar albanskog turizma: Gradić bogat kulturno-historijskim naslijeđem i prirodnim ljepotama
Kruja, grad u središnjoj Albaniji i glavni centar albanske srednjovjekovne države, jedna je od najpoznatijih i najposJećenijih turističkih destinacija i znamenitosti Albanije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kao mali grad, 32 kilometara sjeverno od Tirane, Kruja je značajan turistički biser Albanije i najpopularnija turistička destinacija te zemlje s bogatim kulturno-historijskim naslijeđem.

Njenje kaldrmisane ulice vode do čuvenog starog bazara Kruje, u kome se nalazi mnoštvo radnjica sa autentičnim tradicionalnim suvenirima i koje posjećuju brojni turisti.

Kao jedno od mnogobrojnih kulturno-historijskih naslijeđa tog grada, stari bazar (Pazari i vjeter i Krujes), ostavština je osmanske kulture u Albaniji, a do danas je uspio očuvati duh, izgled i namjenu koju je imao prije više stotina godina.

U ovom turističkom centru, zanatlije i trgovci, kao čuvari tradicije i lijepih uspomena, nude domaćim i stranim turistima ručno rađene suvenire s nacionalnim motivima - ćilime, posuđe od bakra, kalaja i olova. U neposrednoj blizini nalazi se i bazarska džamija iz XVI stoljeća.

Ministarstvo prostornog razvoja Albanije godinama unazad ulaže u turizam i projekte obnove ovog dijela grada. U posljednoj fazi obnove planirano je opremanje čaršije sigurnosnim kamerama, turističkim signalizacijama i uspostavljanje javne službe za domaće i strane turiste.

Jedna od glavnih inicijativa Ministarstva je podržati udruženja zanatlija čime će, kako je najavljeno, zanatlijama biti dodijeljena finansijska pomoć od dvije do tri hiljade dolara za proizvodnju originalnih prozivoda iz tog kraja, kako bi se izbjegao uvoz iz drugih zemalja. Istovremeno, sve male trgovine koje posluju u tom dijelu grada od početka 2016. oslobođene su plaćanja poreza na dobit.

(Anadolu Agency) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.