15.5.2016. 19:46
0
Cvjetovi japanske trešnje ukrasili šetnicu Greenwich parka
Mirisni behar japanske trešnje ukrasio je šetnicu Greenwich parka, nekada lovačkog parka, a danas najveće parkovske površine u londonskom naselju Greenwichu, piše Anadolu Agency (AA).
U bajkovitom ambijentu u parku isprepletenom stazama, klupama i travnatim površinama, nedjeljno popodne iskoristili su mnogi stanovnici Londona.

Cvjetovi japanske trešnje, roze ili bijele boje, u zemlji porijekla su jedni od najcjenjenijih biljnih vrsta koja predstavlja nacionalni cvijet i simbol sreće. Hiljadama godina stara tradicija naziva "ohanami" (što na japanskom znači "ići i gledati trešnjin cvijet"), i dan danas živi u toj zemlji.

Vrijeme kada cvjeta trešnja označava jedno od vrhunaca japanskog kalendara i predstavlja početak proljeća. Pored simbola sreće, cvijet trešnje predstavlja i simbol prolaznosti i čistoće.

U Japanu je cvijetu trešnje posvećeno nebrojeno mnogo pjesama, književnih djela i legendi a zadivljujuće fotografije krošnji ovog drveta mnoge ostavljaju bez daha. 
(Anadolu Agency)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.