8.6.2016. 20:36
0
"Grad u kojem se vino pije kao voda"
U ovom gradu živi tek nešto manje od 250 hiljada stanovnika, a nosi nadimak Biser Akvitanije, ali i Uspavana Ljepotica, jer je grad donedavno bio zapušten.

Na jugozapadu zemlje Galskih pijetlova, u regiji Akvitaniji (departman Gironde), smjestio se grad koji je nadaleko poznat po svojim vinima, Bordeaux. Grad u kojem brodogradnja nije uspjela ostaviti veći trag. Grad u kojem prema zadnjim podacima 20 hiljada ljudi radi u aeronautičkom sektoru, i naposljetku.

U Bordeauxu živi tek nešto manje od 250 hiljada stanovnika (u metropolitanskom dijelu ta brojka se penje na 750 hiljada) nosi nadimak 'biser Akvitanije', ali i 'uspavana ljepotica', jer je grad donedavno bio zapušten. Ali, to više nije slučaj, jer je dio grada Le Port de La Lune u potpunosti obnovljen, a od 2007. se nalazi i na popisu Svjetske baštine. 

Zapravo, grad odiše historijom, u prilog čemu govori činjenica da se ovdje nalazi najveći broj zaštićenih starih zgrada i građevina, više nego u bilo kojem drugom francuskom gradu isključujući Pariz.

Ovdje je teško naći jeftin smještaj, osim ako ne želite biti 10 do 15 kilometara van grada, pa ćete platiti za jedno noćenje u dvokrevetnoj sobi od 60 do 80 eura. Ako želite biti u gradu, budite spremni na cijene više od 100 eura, s obzirom da je sad vrijeme Europskog prvenstva.

Što uopšte ovaj grad nudi za razgledanje?
1. Kao što smo već spomenuli, 'Le port de la Lune' ('Mjesečeva luka'), nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

2. Kroz grad protječe i rijeka Garonne, a nju premošćuje 486 metara dugačak most Pont de Pierre. S njega je pogled sjajan, i može se preći pješke.

3. Za sve koji su ljubitelji antičkih ostataka, preporučujemo neka posjete Palais Gallien, ostatke rimskog amfiteatra koji datiraju još iz trećeg stoljeća. Za sve ostale, tu je, vino!

In vino veritas (U vinu je istina) 
Ako se gdje vino posebno cijeni, onda je to Bordeaux. Grad je svjetska prijestolnica vina, a u njemu se održava i najvažniji svjetski vinski sajam, 'Vinexpo'. Tradicije proizvodnje seže još u osmo stoljeće, a danas se u okolici grada nalazi 116 hiljada hektara vinograda i oko 14 hiljada proizvođača vina.

Godišnje se proizvede nevjerojatnih 960 miliona boca vina, od onih najskupljih i luksuznih, pa do onih za svačiji džep. Proizvode se crna i bijela vina, s tim da se crna najčešće nazivaju prema gradu. Najpopularnija crna su od sorti Merlot, Cabernet – Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, dok su najpoznatija bijela Sauvignon blanc, Semillon i Muscadelle. Naravno. Nećete ostati prikraćeni ni za desertna, od kojih valja izdvojiti Chateau d'Yquem.

Naravno, vinograde možete razgledati kroz mnogobrojne ture koje se nude, a možete i sami otići i probati neko fino bordoško vino. Jer otići u Bordeaux na Euro 2016. i ne probati vino, je jednako kao otići u Rim i ne vidjeti papu, piše punkufer.hr.

Anesa Agović

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.