6.8.2016. 12:25
0
Španci u Benidormu koriste bespilotne letjelice za nadzor plaža
Nad pješčanim plažama Benidorma, gradića na obali Mediteranskog mora, od prošlog mjeseca lete male bespilotne letjelice upozoravajući policiju na moguće opasnosti koje prijete tisućama turista što bi uskoro mogla postati praksa diljem Španije.

Letjelica, težine oko 2 kilograma, s ugrađenom kamerom snima more gdje se nalaze kupači u potencijalnoj opasnosti od utapanja ili morskih pasa, brodovi u nesreći ali isto tako kontrolira i plažu gdje postoji mogućnost pljačke. Dron koji se kreće 70 kilometara na sat uzdiže se i do 500 metara u visinu čime povremeno nadgleda i lokalni park prirode, u stalnoj opasnosti od ljetnih požara.

“Prvi smo uveli ovu tehnologiju, no sada i u drugim dijelovima zemlje počinju primjenjivati dronove”, kaže Carlos López, šef službe za upravljanje plažama u Benidormu, udaljenom 106 kilometara od Valencije.

Tokom ljetnih mjeseci se utrostruči stanovništvo tog turističkog grada sa 69.000 stanovnika. “Ovo nam olakšava posao. Prije nekoliko dana je dron uočio barku kako besciljno pluta bez posade”, napominje López.

Malom letjelicom, čija cijena se kreće oko 5.000 eura, upravljaju četvorica policajaca. Let kontroliraju daljinskim upravljačem iako letovi mogu biti i programirani. Dron ima i GPS navigacijski sustav pa se može i sam vratiti iz ophodnje ukoliko slučajno nestane signal.

Letjelica, pak, nikada ne leti u razini glava kupača na plaži. Policajci je podižu u zrak s gumenog čamca i to nekoliko puta ujutro i popodne. Kruži zatim oko 15 minuta iako se u zraku može održati dvostruko duže.

Ovaj način nadzora već su uvele i južne primorske pokrajine Andaluzija i Murcija te sjeverne Asturija i Cantabrija. Gradonačelnik Benidorma, Toni Pérez, zadovoljan je nakon prvih mjesec dana korištenja dronova. “Sada možemo nadgledati i najnepristupačnije dijelove našeg kraja”, napominje.

Dronovi koji su se do sada uglavnom koristili u vojne svrhe, za fotografiranje ili među zaljubljenicima u ovu vrstu naprava, postaju sve popularniji. U Španiji postoji 68 škola za formiranje pilota s daljinskim upravljačem, podatak je Državne agencije za zračnu sugurnost (AESA) koja nadgleda španjolski zračni prostor. U posljednje dvije godine registriran je 2.541 pilot.

(FENA) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.