8.8.2016. 15:18
0
Tradicijska kultura i narodni običaji u funkciji obogaćivanja turističke ponude
Bogata tradicijska kultura i narodni običaji jedinstven su turistički resurs kojim se Hercegovačko-neretvanski kanton svojim gostima predstavlja i kao destinacija kulturnog turizma s mnoštvom snažnih, sada već etabliranih folklornih i festivalskih događanja, priopćeno je iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a.

Kako se navodi u priopćenju, održavanje dijela tih manifestacija na vrhuncu turističke sezone ove godine podržano je zajedničkim naporima Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK i kantonalne Turističke zajednice.

Tako je u četvrtak, 4. augusta, u sklopu tradicionalnog Konjičkog kulturnog ljeta održan XVI Međunarodni festival folklornog stvaralaštva „Konjička sehara“ na kojem su, uz kulturno-umjetnička društva iz Bosne i Hercegovine, učestvovali i gosti iz Turske, Bugarske, Crne Gore, Albanije, Makedonije,Rumunije i Kirgistana. Nakon svečanog defilea ulicama Konjica, pred više hiljada Konjičana i njihovih gostiju okupljenih na stadionu SPC Partizanovo, više od hiljadu učesnika iz sedam država svoju su bogatu narodnu kulturu predstavili pjesmom, plesom i živopisnim narodnim nošnjama.

Istoga dana održana je i II Međunarodna smotra folklora „Bjelopoljski dani folklora“ Mostar 2016, dok su vikend obilježila slična događanja u Blagaju i Jablanici gdje su održani XXXIII Susreti prijateljstva Blagaj 2016 odnosno  XII Međunarodna smotra folklora u sklopu „Jablaničkog ljeta“. 

"Obzirom da je ovakav kulturni kontakt, koji je sastavni dio turizma, izuzetna prilika za čuvanje i predstavljanje vlastite kulture, ali i upoznavanje kultura različitih od vlastite, te da snažno doprinosi obogaćivanju postojeće turističke ponude, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša i kantonalna Turistička zajednica do kraja ovogodišnje ljetne turističke sezone putem pokroviteljstva i sponzorstva podržati će i čitav niz sličnih događanja poput XXI Hrvatskog glazbenog festivala Etnofest Neum 2016, XVIII Međunarodnog ljetnog karnevala u Čapljini do Dana berbe grožđa-Brotnjo 2016,privredne turističko-kulturne manifestacije s tradicijom dugom punih šezdeset godina" stoji u priopćenju.

 Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK-a, nakon konsultacija koje su tokom predsezone provedene s jedinicama lokalne uprave, najavio je kako će se iz namjenskih sredstava Turističke zajednice ubranih od boravišne takse i turističke članarine u 2016. obezbjediti dio sredstava za unaprjeđenje i obogaćivanje turističke ponude podsticanjem ovakvih kulturnih, ali i sportskih i privrednih manifestacija koje su od značaja za turizam Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.