12.8.2016. 18:35
0
Bečani se protiv vrućine bore "zelenim" fasadama i krovovima
Umjesto za postavljanje klima uređaja stanovnici u centru Beča sve se češće odlučuju za sadnju zelenila na krovovima zgrada i kuća, za što dobivaju i gradsku subvenciju.

Biljke na krovovima i pročeljima u velikoj vrućini u okoliš izlučuju vodu koja hladi zrak, te štite zgradu i stanare od kiše i ultraljubičastog zračenja, pa oni privatni vlasnici koji se za to odluče mogu dobiti subvenciju od 2200 eura.

Temperatura u austrijskoj prijestolnici u ljetnim mjesecima zbog ugrijanog asfalta, betona i krovova zna biti i do 12 stupnjeva celzijusa viša od temperature u ruralnim sredinama jer dolazi do tzv. učinka "toplinskih otoka". Protiv toga se vlasti u gradu bore stimuliranjem "ozelenjavanja" zgrada, te obogaćivanjem gradskih javnih površina sadržajima pod vodom i drvećem.

Tako u okrugu Donaustadt na 240 hektara površine nastaje ogroman park za slobodno vrijeme, a u naselju Seestadt Aspern gradit će se tri parka, te uz sve ceste posaditi drveće.

"Zelene fasade" u centru grada i krovovi s drvećem imaju učinak prirodnih klimatskih uređaja ljeti, dok zimi djeluju kao svojevrsna izolacija i smanjuju troškove grijanja, kažu austrijski stručnjaci koji zagovaraju takva rješenja.


"Beč je jedan od prvih europskih gradova koji ne samo da proučava fenomen toplinskih otoka nego i razvija konkretne mjere protiv te pojave i postupno ih uvodi u praksu", kazala je Ulli Sima koja je u gradskom vijeću zadužena za pitanja okoliša.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.