14.8.2016. 10:30
0
S bh. aerodroma građani mogu putovati direktno na više od 20 odredišta u svijetu
S četiri međunarodna aerodroma u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka) moguće je direktno putovati na više od 20 destinacija širom svijeta.

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo trenutno operira 12 aviokompanija koje povezuju Sarajevo s 13 gradova. To su Zagreb, Beč, Ljubljana, Beograd, Minhen, Istanbul, Dubai, Oslo, Keln, Cirih, Kopenhagen, Štokholm i Sharjah - rečeno je Feni iz Aerodroma Sarajevo.

Kada je riječ o taksama, s Međunarodnog aerodroma Sarajevo su obrazložili nekoliko stvari, kako ne bi bilo nedoumica zbog čestih pogrešaka prilikom tumačenja termina "aerodromske takse".

Naime, cijena "putničkog servisa" (ne takse) na Međunarodnom aerodomu Sarajevo iznosi 18 eura i to je cijena komercijalne usluge - korištenje aerodromske infrastrukture. Izuzetak su djeca do dvije godine starosti. Također, bitna stvar su veliki izdaci za osiguranje sarajevskog aerodroma. Dok većina drugih aerodroma ima posebnu security taksu, kao dodatnu taksu, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, postoji i plaća se samo "putnički servis", ističu nadležni na sarajevskom aerodromu.

Kada je u pitanju aerodromska taksa, koju je donijela Vlada Federacije BiH s ciljem razvoja civilne avijacije u BiH, a koja iznosi 10 eura i koja ulazi u cijenu karte, iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo kažu "da se ona naplaćuje na osnovu odluke institucija Federacije BiH i da Međunarodni aerodrom Sarajevo nije imao uticaja na donošenje te odluke". Cijenu same avionske karte određuje aviokompanija..

Što se tiče dolaska novih aviokompanija u ovoj godini, iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo kazali su Feni kako su pregovori s aviokompanijom Qatar Airways u završnoj fazi te da se krajem godine očekuje uspostavljanje direktne linije iz Sarajeva za Dohu.

-Na Aerodromu Tuzla trenutno se operira na osam destinacija s dva do četiri leta sedmično po destinaciji, zavisno od interesa putnika na destinacijama - kazali su Feni.

Destinacije su: Štokholm, Geteborg i Malme (Švedska), Dortmund, Frankfurt i Memingen (Njemačka),  Ajdhoven (Holandija) i Bazel (Švicarska), odnosno tri do pet destinacija dnevno.

Građani BiH i susjednih zemalja mogu letiti na pomenuta odredišta, ali i na druge destinacije u Evropi i izvan Evrope gdje Wizzair leti, na način da kupuju tzv. vezane karte, kazali su na tuzlanskom aerodromu.

- Cijene karata su različite i objavljene su na Wizz-ovoj stranici, a kreću se od 19.99 KM, zavisno od momenta kupovine karte i vremena leta. U cijenu karte su uračunate i aerodromske takse - rečeno je Feni iz Aerodroma Tuzla.

Najavljuju da će do kraja godine započeti letovi u Berlin - Šonefeld (Njemačka) i Bilund (Danska), sa po dva leta sedmično i karte su već puštene u prodaju.

-Mostarski aerodrom je većinom orijentiran na charter letove jer tako zahtjevaju naši krajnji korisnici (turizam, posebno vjerski) - saopćeno je za Fenu iz tog aerodroma.

Što se tiče direktnih letova s jedinog hercegovačkog aerodroma imaju svakog utorka i petka redovite chartere za Rim, Bari i Napulj.

Kada je riječ o prodaji karata, u Zračnoj luci Mostar imaju poslovnice (agencije) koje obavljaju tu djelatnost.

-Što se tiče novih linija, mi smo ove godine otvorili tržište Irske sa charter letovima a kada govorimo o redovitim linijama i niskotarfinim kompanijama to je stvar koja ipak uključuje mnoge druge subjekte koji moraju subvencionirati takve letove - pojašnjavaju s mostarskog aerodroma

S Međunarodnog Aerodroma Banja Luka trenutno postoji redovna linija Banja Luka - Beograd - Banja Luka pet puta sedmično, a prevoznik je Air Serbia.

-Ova linija je izuzetno značajna za nas odnosno potencijalne putnike, jer Beograd nudi transfer u više od 30 destinacija širom Evrope i svijeta, što znači da naši građani mogu putovati gdje požele. Air Serbia od sredine juna ima direktnu liniju Beograd - Njujork - Beograd što takođe otvara nove mogućnosti našim građanima - kazali su Feni s banjalučkog aerodroma.

Naglašavaju kako cijene karata određuje avio-prevoznik i kreću se od 62 KM u jednom pravcu i od 109 KM za povratnu kartu Banja Luka - Beograd - Banja Luka. Kako je riječ o prevozniku Air Serbia preporučuju građanima da se raspitaju u predstavništvu te kompanije u Banjaluci.

Aerodrom Banja Luka je u pregovorima za otvaranje novih linija, a kada budu konkretizirani dogovori o tome će, kažu, obavijestiti javnost.

(FENA) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.