21.8.2016. 11:43
0
Pakistan, mjesto na kojem se prepliću brojne kulture i narodi
Geografski raznoliki Pakistan koji se proteže kroz pojas visokih planina na sjeveru, visoravan Balokistan i ravnice u dolini rijeke Ind, dom je za nekoliko desetina naroda koji decenijama žive ispreplićuću svoje kulture, običaje i jezike kojih ima čak 50. Ova zemlja poznata je po svojim visokim planinama, bujnim dolinama, brzim rijekama, jezerima i raznolikom životinjskom svijetu.

Fotoreporter Anadolu Agency (AA) u ovoj velikoj južnoazijskoj državi tokom proteklog ljeta zabilježio je jedinstvene prizore koji najbolje oslikavaju svakodnevnicu tamošnjih stanovnika.

- Vrela ljeta -

Pakistanski gradovi u ekspanziji nalik su jedni drugima, na njima vlada haos uz zvuk automobilskih sirena, na stotine pješaka koji se kreću ulicom, prašina i miris ulične hrane.

U Karachiju, najvećem pakistanskom gradu koji se nalazi se na obali Arabijskog mora, sjeverozapadno od delte Inda, živi blizu 18 miliona stanovnika, najviše muslimana, katolika, hindusa, ahmadija i drugih etničkih i vjerskih skupina.

Proteklog juna, najveći broj njih mogao se pronaći na obalama Arabijskog mora kada su nesnosne vrućine odnijele više od 200 života. Temperature su u Karachiju ovog ljeta premašile 45 stepeni Celzijusa što je većina mještana iskoristila za jahanje kamila duž pješčanih plaža.

Nakon ekstremno visokih temperatura u junu, u augustu je stanovnike Karachija iznenadila obilna kiša koja je izazvala poplave. Nadošle bujice izlile su se iz korita, a početkom mjeseca život je u njima izgubilo osam osoba. Prizori smrtonosnih poplava obišli su svijet.

- Kamile i magarci učesnici u saobraćaju -

Fotoreporter AA zabilježio je i neobično lijepu stranu Pakistana i trgovce stokom koji se nerijetko mogu vidjeti kako kamilama prolaze kroz nepregledna rižina polja. Kamile, magarci i volovi u pakistanskim gradovima jednakopravni su učesnici u saobraćaju, a njima se prevoze velike količine robe svakog dana. 

Zanimljivi su prizori sa pakistanskih pijaca koje vrve ljudima i gdje se namirnice kupuju, razmjenjuju, odvoze i dovoze. Na tezgama prepunim voća i povrća mogu se pronaći neki od najrjeđih začina na svijetu uz raznovrstan odabir chili papričica, riže, kurkume, crnog papra, đumbira, cimeta, šafrana i drugih. 

Jedan od najspecifičnijih običaja Pakistanaca je tradicionalna borba bikova koja trgovcima stokom sa najboljim govedima dodjeljuje posebnu čast i status u društvu. Najveće borbe bikova organizuju se u gradu Fateh Jangu, udaljenom 40 kilometara od Islamabada. Događaj svake godine u ljeto okupi na stotine hiljada ljudi.

Većina Pakistanaca na ulici provodi najveći dio svog vremena u svakodnevnom radu i trgovini. Tu Pakistanci svakog 14. augusta proslavljaju Dan nezavisnosti noseći zastave i simbole Pakistana. Da taj dan predstavlja veliki praznik za sve građane, najbolje oslikavaju prizori uređenih parkova i trgovina, ali i svečano odjevenih mladića i djevojaka koji defiluju gradom.

Pakistan također nudi neka od najljepših zdanja islamske arhitekture. Budući da je Pakistan druga zemlja u svijetu po broju muslimana, nakon Indonezije, za njihove potrebe izgrađene su brojne džamije.

- Peta najveća džamija na svijetu -

Dok se jedne ističu ljepotom, druge se izdvajaju veličinom. Jedna od najznačajnijih pakistanskih džamija je Badshahi u gradu Lahoreu koja može primiti 110.000 vjernika.

Turisti iz cijelog sijveta dolaze i posećuju ovaj objekat koji predstavlja biser grada i za kojeg se vjeruje da je peta najveća džamija u svijetu.

Njeno ime znači Carska džamija, a sagradio ju je 1673. godine mogulski car Aurangzeba krajem 17. vijeka kada je bila najveća džamija u svijetu. 

Predstavnica moderne arhitekture je džamija u glavnom gradu Islamabadu - Faisal Masjid. Napravljena u obliku beduinskog šatora, smatra se nacionalnom džamijom, mjestom okupljanja Pakistanaca iz 15 različitih etničkih skupina i mnogobrojnih plemena.

Pakistan je među zemljama sa najraznovrsnijim stanovništvom. Od 190 miliona Pakistanaca, najbrojniji su Pandžabi, zatim Peštuni, Saraiki te Urdi. Skoro 95 posto stanovništva čine muslimani.

Ova šarolika demografska slika Pakistana odraz je viševijekovnog miješanja kultura, religija i etničkih grupa, a ogleda se u tamošnjem kulinarstvu, arhitekturi, književnosti, slikarstvu, muzici... 

 
(Anadolu Agency)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.