23.8.2016. 16:37
0
Turska: Za posjete otvoren antički grad Syedra u Alanyi
Antički grad Syedra, smješten na području turske turističke destinacije Alanya, otvoren je za posjete javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

S ciljem promocije ovog bisera historije, domaći, ali i strani turisti će moći besplatno posjetiti Syedru. 

"Namjeravamo i sljedeće godine nastaviti omogućavati posjetu gradu bez naknane", rekao je guverener Alanye Hasan Tanrisever dodavši kako bi to mogla biti dobra prilika za promoviranje ovog antičkog grada. 

Tanrisever je istakao je cilj privući što više domaćih i stranih turista. 

Vođa istraživanja Syedre Birol Can kazao je kako se život u Syedri odvijao od sedmog stoljeća prije nove ere do 13. stoljeća. 

U antičkom gradu se nalaze popločana ulica, kupatilo, hram, cisterna, bazilika, teatar...

Ranija istraživanja su pokazala kako je pod kupatila ukrašen mozaikom.

"Ljepote Syedre su počele izlaziti na vidjelo. Posjetioci će sada moći uživati u njima", rekao je Can dodavši kako će uskoro početi iskopavanja u tom antičkom gradu.

Direktorica Muzeja Alanya Seher Turkmen kazala je kako će crveni tanjuri iz doba helenizma pronađeni na površinskim istraživanjima u Syedri, keramika, metalni objekti, razno posuđe i predmeti bit će izloženi u muzeju Alanya. 


(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.