29.8.2016. 14:39
0
Turska: Nakon skoro četiri decenije nastavljena iskopavanja Zeusovog hrama
Arheolozi koji rade na iskopavanjima hrama Zeus Lepsinos, smještenom u antičkom gradu Euromos, u Turskoj, namjeravaju restauracijom hramu vratiti veličanstvenost koju je nekad imao, javlja Anadolu Agency (AA).

Hram se nalazi na putu Milas - Soke, a pretpostavlja se da je izgrađen u vrijeme imperatora Hadrijana.

Vođa iskopavanja Abuzer Kizil kazao je kako su iskopavanja na području antičkog grada počela prije pet godina, nakon pauze od gotovo četiri decenije. Kizil je rekao kako se u posljednje vrijeme radi čišćenje, sondaža, ali i ostali procesi na području hrama, agore (skupština, trg), teatra, nekropole, kupatila i zidina.

Kizil je kazao kako se brojni arheološki ostaci nalaze na ovom području i da je ovo jedan od najbolje očuvanih hramova na području Anadolije.

“Od 17 stubova, 16 još uvijek stoji s gornjim gredama”, istakao je Kizil dodavši kako u iskopavanjima namjeravaju podići blokove s poda i uraditi restauraciju zbog čega će hramu biti vraćen nekadašnji veličanstveni oblik. 

Antički grad, za koji se vjeruje da je nastao u šestom stoljeću prije nove ere, kao i Zeusov hram su za područje Mugle, na kojem se nalaze, bitni ne samo sa arheološkog i naučnog već i sa aspekta turizma.

“Pokušavamo numerisati gotovo hiljadu dijelova i uraditi crtež svakog od njih. Dali smo da se uradi i doktorska disertacija na temu ovog hrama. Vjerujem da će, nakon što završi dokumentovanje ostataka, popravljanje položenih, slomljenih stubova i vraćanje istih na mjesto, povećati vrijednost ovog nalazišta", izjavio je Kizil.


(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.