15.9.2016. 16:30
0
Vikend provedite ovdje
Selo Lukomir predstavlja pravu prirodnu idilu.
To je planinsko selo na južnim obroncima Bjelašnice, na 1.495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom u BiH i jedinim na visini većoj od 1.300 metara.

 Ovo selo bez sumnje zaslužuje epitet koji je dobilo - posljednje pravo bosansko selo. Na osnovu stećaka koji se nalaze u selu i koji potiču iz 14. i 15. vijeka, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina, pišu Nezavisne.

Po pričama mještana, staro je 300 i više godina, a porijeklo imena se ne zna. Nagađa se da je to kombinacija riječi luka i mir, što ovo selo zaista i jeste. 

Lukomir, kao i njegovi mještani, danas živi sezonski. Zimi ga svi napuste, da bi se u proljeće vratili. Oni koji prepoznaju vrijednost ovoga sela trebali bi ga što prije posjetiti, ne samo zbog njegove ljepote i jedinstvenosti, već i... prije nego što nestane.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.