25.9.2016. 16:43
0
Pojas Gaze: Počela berba hurmi, najzdravijeg voća na svijetu
Anadolu Agency
Anadolu Agency
Anadolu Agency
Anadolu Agency
Palestinski zemljoradnici iz grada Deir el-Balah koji se nalazi u Pojasu Gaze, počeli su s berbom hurmi (datula), javlja Anadolu Agency (AA).

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta, a mnogi izvori upravo njih smatraju najzdravijim voćem na svijetu.

U drevnim civilizacijama koje su postojale nekoliko hiljada godina hurme su bile jako cijenjene. Stari Egipćani su ih smatrali simbolom plodnosti, dok su ih Grci i Rimljani koristili za ukrašavanje svojih proslava. Danas je uzgoj hurmi veoma rasprostranjen na Arabijskom poluostrvu, u Iranu, Egiptu, Iraku, Španiji, Italiji i SAD-u.

Na tržištima širom svijeta može se pronaći više od 600 vrsta hurmi.

Ovo voće izvrstan je izvor željeza, a dobre su i za vid. Pored toga hurme snižavaju holesterol, snižavaju krvni pritisak, štite od moždanog udara, jačaju srce i zubnu caklinu, a pomažu i u regulaciji tjelesne težine.

Pored toga, hurme sadrže i fosfor zbog čega predstavljaju “hranu za mozak”, a zbog količine prirodnog šećera koju sadrže, to je ujedno i energetski stimulans. 

Preporučuje se konzumiranje barem tri hurme dnevno.

Ovisno o upotrebi, plodovi se beru mekani, polusuhi i suhi, što djeluje na udio šećera koji sadrže.

 Budući da ne dozrijevaju svi plodovi istovremeno, na jednoj je palmi moguće imati i šest do osam berbi godišnje. Berba se najčešće određuje prema boji plodova.

 
(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.