14.10.2016. 13:03
0
Kanjoning – nova avantura u turističkoj ponudi NP Sutjeska
NP Sutjeska i lokalno stanovništvo pokretači razvoja održivog turizma u zaštićenom području.
Ključni predstavnici lokalne zajednice na Tjentištu i predstavnici Nacionalnog parka Sutjeska ove sedmice održali su drugi sastanak Saradničkog vijeća, u okviru WWF-ovog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude“ u organizaciji WWF Adria i parka. Fokus sastanka bio je usaglašavanje stalnih članova koji trebaju predstavljati različite sektore i koji će biti aktivno uključeni u buduće aktivnosti u cilju zajedničkog rada na razvoju održivog turizma u NP „Sutjeska“.

U istom periodu rendžeri NP „Sutjeska“ imali su priliku upoznati se sa najnovijim istraživanjima o bogatstvu biodiverziteta Sutjeske. 

Đorđije Milanović, stručnjak za floru i vegetaciju iz Arbor Magna, održao je radionicu tokom koje su predstavljene informacije prikupljene kroz istraživanje flore, faune i fungije glavnih dotoka u NP „Sutjeska“, kao i živi svijet planinskih jezera, njihovo stanje i perspektive. 

Milanović navodi: „S obzirom da je obalni živi svijet veoma slabo istražen, kako u NP „Sutjeska“  tako i u cijeloj BiH, u okviru projekta su rađena istraživanja, a prikupljene informacije su sada predstavljene rendžerima. Cilj radionice je predstaviti polaznicima set ključnih informacija biodiverziteta Sutjeske, koje trebaju dijeliti sa turistima kako bi ih upoznali sa prirodom i zajednički brinuli o njenoj zaštiti i održivosti.“

Krajem juna 2016. ekspedicija sastavljena od  vodiča Kanjoning Asocijacije Slovenije, te predstavnika lokalnog spasilačkog kluba, stručnjaka za floru i vegetaciju i predstavnika WWF-a, ispitivali su mogućnosti za pretvaranje kanjona Hrčavke u održivi turistički proizvod – kanjoning Hrčavkom. 

Prema opservaciji stručnjaka za kanjoning Same Leštana: “Kanjon Hrčavke omogućava  posjetiocu da se spušta u stjenovito područje rijeke, skače preko vodopada i u njih, te da šeće kroz prekrasne šume NP „Sutjeska“. Ova vrsta aktivnosti možda zvuči kao veliki izazov, međutim ako se dijelovi kanjona predviđeni za kanjonig pomno odaberu i adekvatno prilagode za turizam, ovaj kanjon lako može postati  “tourist-friendly” iskustvo. Dobro obučeni i iskusni vodiči moraju da budu prisutni, kako bi turisti bili bezbjedni i uživali u potpunosti u prirodi.” 

Kao naredni korak nakon istraživanja mogućnosti za razvoj kanjoninga planirana je obuka za kanjoning vodiče. Stoga paralelno sa nizom sastanaka i uvezivanja lokalnog stanovništva, te upoznavanja sa značajem biodiverziteta NP „Sutjeska“, aktivniji članovi društva i rendžeri NP „Sutjeska“ u periodu od 5. do 18. oktobra 2016. imaju priliku pohađati obuku za vodiče kanjoninga na rijeci Hrčavci, koju drže vodiči Slovenačkog saveza kanjoninga.

Kroz daljnju saradnju  NP „Sutjeske“, WWF-a, Lokalnog spasilačkog kluba, Slovenačkog saveza kanjoninga, lokalne zajednice i kasnije turističkih agencija, biće provedeni daljnji koraci za razvoj održivog turističkog proizvoda Kanjoning Hrčavkom. Ukoliko aktivnosti budu izvedene prema planu, već u julu 2017. prvi posjetitelji nacionalnog parka će imati priliku iskusiti avanturu Kanjoninga Hrčavkom. 

Kako menadžer projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ Leon Kebe navodi: „Ovim projektom želi se postići da održiva uporaba prirodnih resursa u regiji Dinarskog luka bude temelj socio-ekonomskom razvoju.  U BiH aktivnosti projekta su fokusirane na zaštićena područja NP Sutjeksa i NP Una. Kako bi se to postiglo, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF zajedno će s partnerima nastojati postići sljedeće ciljeve: 1. Predstaviti primjere kako zaštićena područja mogu generirati socijalne i ekonomske dobrobiti u suradnji s lokalnom zajednicom; 2. Uprava zaštićenih područja poboljšat će suradnju s lokalnom zajednicom u cijeloj regiji i 3. WWF i partneri će ojačati suradnju s donosiocima odluka i onima koji na njih utječu na nacionalnom nivou s ciljem očuvanja zaštićenih područja.“

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.