31.10.2016. 12:17
0
Raj na zemlji: Na ovom ostrvu ima više ponija nego ljudi
Na ovom ostrvu nalazi se oko 1.500 ponija, što znači ih ima oko 50 po glavi stanovnika

Ostrvo Foula se prostire samo na oko 56 kilometara, poznato je i kao “ivica svijeta” i samo tridesetak ljudi tamo živi, ali ipak mnogi misle da je pravi raj na zemlji. 

Foula je najudaljenije ostrvo u Škotskoj i Velikoj Britanijji, a ujedno je i slabo naseljeno.

Ljubitelji životinja definitivno bi trebalo da posjete ovu destinaciju.

Posjetioci će naići na ogromne površine zelene trave i zapanjujuće obale.

Ipak, ono što najviše zadivljuje je ogroman broj Šetland ponija, kojih na ovom ostrvu ima oko 1.500, što znači oko 50 komada po glavi stanovnika.

Vjeruje se da ova rasa ponija i potiče sa ovog ostrva, mada je moguće da potiče i sa susjednog, Šetland ostrva, odakle im i ime, prenosi Telegraf.

U svakom slučaju, postoje dokazi da Šetland poniji žive na Fouli još od perioda bronzanog doba, koji je počeo oko 2.300 godine prije nove ere.

Postoji jako malo mjesta na svijetu gdje je moguće vidjeti ove ponije kako slobodno trče, kao ovdje, a svi se slažu da je to nešto najljepše što su ikad vidjeli.

Pošto ima tako malo ljudi, ove životinje nemaju čega da se plaše. Štaviše, često prilaze ljudima i kao da su štenci im ližu ruke.

(Merima Druškić)

PoniFoula
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.