7.11.2016. 13:14
0
Planinari iz BiH na tradicionalnom pohodu u Makedoniji
Planinari iz BiH, Bugarske i Makedonije sudjelovali su za vikend na tradicionalnom pohodu, koji je organiziran u povodu oslobođenja grada Negotino u Republici Makedoniji.

Na pohod dužine oko 20 km planinari su krenuli iz mjesta Dren, došli do Crkve sv. Georgi u Koprišnici, te nakon višesatnog pješačenja stigli do cilja - atraktivnog i slikovitog koprišničkog vodopada do kojeg su se spustili uz pomoć prusike (sigurnosno uže). Ta crkva je stara oko 200 godina, a nalazi se u veličanstvenom krajoliku koji je posebno lijep u bojama jeseni.

Predsjednik SPAOK "Antigonea" Negotino Aleksandar Gičovski kaže da je to bio jedan od najmasovnijih pohoda, a posebno raduje veliki odziv djece i mladih.

Na pohodu koji je organizirao SPAOK "Antigonea" Negotino sudjelovalo je oko 270 planinara. Grupa od oko 50 planinara došla je iz BiH (Tuzla, Sarajevo, Živinice), 20 iz Bugarske (Samokov i Etropole), a ostali su bili iz Republike Makedonije (Negotino, Kavadarci, Prilep, Skoplje, Veles, Đevđelije, Valandova u Bitolju). Od ukupnog broja sudionika bilo je stotinjak mladih.  

Pohod planinara uvršten je i u program manifestacija Grada Negotino, a u njegovoj organizaciji značajnu podršku pružila je Opština Negotino i predsjednik te opštine Vančo Apostolov.

Organizator je uručio zahvalnice za planinarska društva čiji su predstavnici sudjelovali na pohodu, a organizirano je i druženje na tzv. makedonskoj večeri - uz tradicionalnu makedonsku muziku i specijalitete.

Planinari BiH i Makedonije imaju dugogodišnju suradnju, a značajan doprinos tome je i Povelja o bratimljenju između PD Konjuh i SPAOK "Antigonea" Negotino koji su u oktobru (na pohodu u povodu 65 godina od postojanja PD Konjuh i Dan oslobođenja Tuzle) na planini Konjuh potpisali predsjednici dvaju društava Nedreta Ljubić i Aleksandar Gičovski. Za ovog pohoda razgovarano je i o zvaničnom uspostavljanju suradnje i između PD Igman iz Sarajeva i SPAOK "Antigonea" Negotino.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.