8.11.2016. 15:43
0
Nevjerojatni Kazahstan: Zbog čega je Boratova zemlja postala hit destinacija
Jezero Kaindy nastalo je nakon potresa 1911. godine, a skriveno je u planinama Tien Shan. Ovo prekrasno jezero tirkizne boje okruženo je čudesnom prirodom, a nalazi se 5 sati vožnje od Almatyja...

Vjerujemo kako se svi još jako dobro sjećate novinara Borata Sagdijeva, kojeg je sjajno utjelovio genijalni Sacha Baron Cohen. Jest, film je nakon izlaska jedno vrijeme bio zabranjen u Kazahstanu, jer su vlasti smatrale kako se Cohen preko svog lika sprda s kazahstanskim vrijednostima i državom. Ipak, danas vjerojatno tako ne misle jer je činjenica kako je ovaj filmski lik itekako ucrtao Kazahstan na mapu svijeta, a nekad je bitno da se za vas čuje, pa makar da se netko i šali s vama.

Deset godina nakon Borata, Kazahstan je sve popularnija destinacija i za to ima sasvim dobre razloge.

Stijene s crtežima

120 kilometara od Almatyja smjestile su se neobične stijene, koje potječu još iz brončanog doba. One su ukrašene raznim crtežima i pismima, a nalaze se i pod zaštitom UNESCO-a.

Skijanje u gradu

U redu, ima i Zagreb Sljeme, tako da skijanje u gradu za nas nije novost. No, 30 minuta vožnje od centra Almatyja (opet Almaty) nalazi se Shymbulak skijalište, u kojem sezona traje od prosinca do travnja. Ovo je inače jedno od najmodernijih skijališta centralne Azije.

U potrazi za pticama

Ukoliko ste zaljubljeni u leteća stvorenja, Kazahstan je zbilja dobra opcija za vas. Ovdje žive neke vrste koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje, pa vam je tako na izboru i uzimanje ture u kojoj provedete 10 dana u pustinjskom području, u potrazi za pticama. Ornitolog vam je ujedno i vodič, ali je i cijena paprena, oko 20 tisuća kuna.

Odgovor na Veliki kanjon

Jest, Amerika se diči Velikim kanjonom (Grand Canyon), ali Charyn kanjon je kazahstanski odgovor na njega. Ogroman je, zaljubljenici u prirodu ga obožavaju, a vole ga i ljubitelji Instagrama…

Neobični muzeji

Zaljubljeni ste u neobične male muzeje i oni vam imaju mnogo više "šmeka" nego Louvre ili Uffizi? U tom slučaju svakako obiđite Muzej narodnih glazbenih instrumenata u Almatyju. Nalazi se u parku, a smjestio se u drvenoj kući.

Konjsko meso

Jeste li za jedan dobar horseburger? U slučaju da jeste, na pravom ste mjestu. Zelena tržnica u Almatyju (čini se kako je sve ovdje) prepuna je hrane, a konjetina se nalazi gotovo na svakom štandu. 

Čudesna džamija

Aha, evo nas konačno i u Astani, glavnom gradu zemlje. Ovdje se nalazi fascinantna džamija, čije su minarete, ali i kupola, zlatne. Radi se o trećoj najvećoj džamiji centralne Azije, tako da je se isplati turistički posjetiti.

Jezero Kaindy

Nastalo je nakon potresa 1911. godine, a skriveno je u planinama Tien Shan. Ovo prekrasno jezero tirkizne boje okruženo je čudesnom prirodom, a nalazi se 5 sati vožnje od Almatyja. Recimo da je za nekakav dvodnevni izlet, savršeno.

Bayterek toranj

Spomenuti toranj nalazi se u glavnom gradu, a raste 97 metara u nebo. Njegova specifičnost je što je na vrhu ukrašen zlatnim jajetom (vole zlato, čini se), do kojeg možete doći s liftom. Od tamo se naravno pruža, veličanstven pogled na grad.

Idemo u svemir

Poznato vam je, vjerujemo, kako je Juri Gagarin bio prvi čovjek u svemiru. No, manje vam je poznato kako se u visine vinuo upravo iz Kazahstana, točnije kozmodroma Bajkonur. Naravno i za kozmodrom možete uzeti organiziranu turu, ali znajte da više nećete naći rakete i slične stvari…

(Punkufer.hr/Merima Druškić/Dnevnik.hr)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.