27.11.2016. 18:03
0
Sve čari Barbadosa
Barbados je poznat po svojim dugim, bijelim pješčanim obalama, nestvarnim tirkiznim talasima i predivnim plažama.
Međutim, ovo karipsko ostrvo nudi daleko više toga. Pored toga što dugo već važi kao jedna od najpoznatijih tropskih oaza, Barbados je i umjetnička oaza, raj za gurmane, te idealno mjesto za svakog avanturistu. Iako je jesen već došla u naše krajeve, nije loše podsjetiti šta je to što Barbados nudi svojim gostima, posebno jer je period od kraja novembra pa do početka aprila najbolji period da se posjeti ovo daleko ostrvo. 

Raj za gurmane: Lokalna kuhinja je toliko bogata i uglavnom se bazira na morskim plodovima, što nije čudno. 

Međutim, u restoranima i hotelima Barbadosa rade neki od najpoznatijih svjetskih šefova, što je razlog da ovdje probate specijalitete koje možda i ne možete na drugim mjestima. Od restorana s Mišlenovim zvjezdicama, pa do običnih plažnih barova, ponuda hrane je izvrsna i može zadovoljiti ukus probirljivih sladokusaca. Inače, skoro svi restorani na Barbadosu imaju takav položaj da uz ručak ili večeru imate direktan pogled na tirkizno plavetnilo mora, što svemu ovome daje poseban užitak. 
Cvjetna šuma: Iako je sasvim uobičajeno da zemlja s ovakvom klimom ima veoma bogatu floru, ipak ćete se iznenaditi koje sve vrste cvijeća uspijevaju u ovim krajevima. Upravo zato, na Barbadosu postoji takozvana cvjetna šuma, gdje ćete pronaći neke vrste koje ne možete susresti u drugim krajevima svijeta. 

Ovdje uspijevaju i tropski cvjetovi poput Zingiberaceae i Heliconie, koji ovdje dosežu nevjerovatne visine. Jednostavan za istraživanje: Oni koji dođu na Barbados, mogu ga istražiti veoma lako i to uz iznajmljen automobil. Unutrašnjost ostrva je prilično brdovita, pa je najbolje uzeti terenac.

 Ipak, za one koji ne vole da voze, najbolji način da se razgleda ostrvo jeste lokalnim autobusima, koji su izuzetno jeftini, a iz kojih možete izaći gdje god poželite. Bogata istorija: Malo je onih koji znaju da Barbados ima bogatu istoriju, posebno kada je riječ o prvim šećernim trgovinskim rutama. 

Primjera radi, jedna od turističkih atrakcija je i "Sunbury Plantation House", gdje se mogu vidjeti antikviteti još iz vremena kada su ovdje podignute prve plantaže šećerne trske, koja je bila glavni izvozni proizvod Barbadosa. 

Ljubav prema rumu: Barbados je poznat i po rumu, i posjeta ovom ostrvu nije potpuna ako ne probate domaći rum. 

Za ljubitelje ruma, posjeta destileriji "Mount Gay Rum" biće pravi užitak, jer je riječ o najstarijem brendu ruma na svijetu. U blizini se nalazi i jedna od posljednjih plantaža šećerne trske, koja ima svoju destileriju. 

Prelijepa istočna obala: I dok su glavni smještajni kapaciteti na zapadu ostrva, istočni dio ima zapanjujuće plaže, koje uglavnom koristi lokalno stanovništvo, a koje nisu komercijalizovane, pa tako predstavljaju netaknuti raj na zemlji. Istina, ovdje su talasi daleko viši, pa ovo mjesto i nije baš idealno za plivanje, ali je zato ovo idealna lokacija za surfere. Najpoznatije plaže za surfere su Krejn's bič i Faul bej, koje predstavljaju pravu nedirnutu prirodu. 

Raj za šopingholičare: Ako volite luksuznu odjeću, onda je "Limegrove" tržni centar koji se nalazi u Holtaunu idealno mjesto za vas. Ovdje možete pronaći svjetske marke poput Cartiera i Ralpha Laurena. Ipak, za one koji nisu spremni da izdvoje "malo bogatstvo" za ove brendove, tu je malo selo Šatel, gdje u živopisnim prodavnicama i buticima možete pronaći izuzetne komade odjeće po prihvatljivim cijenama. 

Najbolji ljetni festivali: Proslava kulture i tradicije ostrva ogleda se u brojnim festivalima, gdje se na svaki način pokazuje koliko su oni ponosni na svoju naciju. Najpoznatiji festival je "Crop-Over", koji se održava tokom ljeta i predstavlja najduži festival jer traje čak devet sedmica. 

(Nazavisne/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.