9.12.2016. 19:11
0
Dinan: Grad koji će vam ukrasti srce
Dinan, koji se nalazi u regionu Bretanja u Francuskoj, tačnije u Côtes-d'Armor, je jedan od najočuvanijih i najatraktivnijih srednjevjekovnih gradova.
Opasan zidinama, kućama od drveta, šarmantom lukom i kaldrmisanim ulicama koje su načičkane umjetničkim galerijama, ukrašće vam srce. Stari grad se nalazi oko 75 metara iznad nivoa rijeke Rance na kamenitom brdu i tako je još od kada je zauzeo svoj prvi oblik u 11. vijeku u vrijeme kada je odbrambeni položaj grada bio od vitalnog značaja za opstanak. 

Ovaj slikoviti gradić i dan danas izgleda identično kao nekad. Bedemi izgrađeni u 13. vijeku, uglavnom su ostali netaknuti i dalje okružuju stari grad.  Posjetioci tako danas mogu šetati čitavom dužinom samih zidina, da posmatraju reku i dolinu ili da pak posjete dvorac sa kulama kao iz bajke. 

Najatraktivniji dio grada je, bez rasprave, njegova luka. Uz sam kej luke nalaze se načičkane kuće od starog kamena, a mnoge od njih su zanimljivi restorani sa vrhunskom hranom ili prodavnice.

 Zanimljivo je da u okviru svojih bedema Dinan izgleda toliko autentično da ćete na tren pomisliti da se nalazite u 1600. godini.  Zatvorite oči i gotovo da ćete vidjjeti prizor bogatih trgovaca kako koračaju ulicom, farmerske žene koje trčkaraju i nose korpe pune povrća i živih pilića, a osetićete i miris vruće pite sa mesom. 

Prije mnogo vjekova, ove kuće su bile dom trgovcima i zanatlijama koji su posjedovali radnje u prizemlju svojih kuća. I danas, nazivi ulica svjedoče o prošlom dobu - Ulica vunovlačara, Ulica trgovaca ribom, Ulica pekara… Dinan nije bio samo strateški grad broj jedan, već i jedan od najprosperitetnijih gradova u to vrijeme. Dinan je svojevremeno proglašen gradom umjetnosti i istorije. I danas u ovom gradu žive mnogobrojni vajari, skulptori, duvači stakla, knjigovesci, graveri i mnogi drugi umjetnici i zanatlije… Dinan ima neki neodoljivi šarm. Kuće uokviruju kaldrmisane ulice sa cvećem koje visi iz žardinjera i imaju raznobojne žaluzine. Dok šetate gradom čućete mnogobrojne turiste i u glavi će vam se pomiješati svi mogući strani jezici koje možete zamisliti. Ovdje nećete ostati gladni, prenosi b92.

 Mnogobrojni turisti hvale savršene restorane, pa tako posjetite: Au The Gourmand, La Courtine, La Fleur de Sel, Le Cantorbery, Les 3 Lunes ili  L'Atelier Gourmand. Bretanja je poznata po plodovima mora, pa neće pogriješiti ako naručite fruits de mer, ostrige ili jastoga. 

Izvrsno ih spremaju! Preporučujemo da obavezno probate Coquilles Saint-Jacques-školjke kuvane u bijelom vinu, poslužene sa sirom, pečurkama i prepečenim hljebom. Bretanja takođe ima odličnu reputaciju kada je dobra jagnjetina u pitanju, jer ovo meso ima specifičan ukus zbog slane vode koja se raspršuje po livadama, a služi se uz bogato povrće koje ovde raste u izobilju. 

Za razliku od ostalih regija Francuske koje su poznate po siru, to nije slučaj sa Bretanjom, ali zato morate probati slani puter i čuveni Kouign Amann, kolač sa puterom ili možda francuske crepes-palačinke koje su specijalitet. Što se smještaja tičen La Maison Pavie, je pravi odabir, mali butik hotel koji je smješten u kući iz 15. vijeka, a nalazi se u samom istorijskom centru Dinana. Objekat je kombinacija kamena i drveta, tipičnog za period u kojem je izgrađen, a nalazi se na trgu Saint Sauver u mirnom kraju grada.  Uživaćete u privlačnom i prijatnom ambijentu. Iako veoma mali, ima samo 5 apartmana, sve sobe gledaju na božanstveni vrt ili trg. Jednom rječju, zakoračiti u Dinan je kao da ste zakoračili u prošlost koja vas opija svojom magijom, prenosi b92.

(Alen Avdić)
DinanGrad
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.