4.2.2017. 9:56
0
Razvoj turizma: U Sjenici počelo sa radom najmlađe skijalište u Srbiji “Žari”
Nadomak Sjenice, u mjestu najpoznatijem po obimnim sniježnim padavinama i niskim temperaturama, počelo je sa radom najmlađe skijalište u Srbiji.

Staza za alpsko skijanje sjeničkog ski centra “Žari” duga je oko 1.200 metara, opremljena je ski liftom i modernom mehanizacijom za tabanje snijega, a od centra Sjenice do skijališta se automobilom stiže za nekoliko minuta.

Ekipa Anadolu Agency (AA) na stazi je zatekla sportiste rekreativce, djecu, ali i one koji su iskoristili sunčan dan i prošetali do padina Žari, lijepo ukrašenih borovom šumom. Gosti sa strane još uvijek nisu brojni, ali je realno očekivati da ovaj centar u budućnosti postane jedan od poznatijih u Srbiji, objašnjava Izudin Kalender, strastveni zaljubljenik u skijanje.

- Najpotrebnija mehanizacija za vještački snijeg - 

“Raduje me odluka što je opština, koja je sama finansirala izgranju ski centra, odlučila da se djeci ne naplaćuju usluge korištenja ski lifta. To je dobar i važan korak u popularizaciji ovog sporta, dobar razlog da mladi izađu na skijanje, a manu se prekomjernog sjedenja za kompjuterima”, dodaje Kalender.

Skijaš rekreativac, osamnaestogodišnjak Damir Mahmutović koji je u centar došao sa drugovima, impresioniran je živopisnim predjelima Žari. On vjeruje da bi na ovom mjestu bilo moguće izgraditi još staza, montirati žičaru poput one na Kopaoniku ili Torniku, jer je već sada gužva na stazi.

“Poznato je kako Sjenica rapolaže predivnim prirodnim ljepotama, svježim vazduhom, a meni je drago što smo to počeli da koristimo na pravi način. Izgradnju ovog centra smatram punim pogotkom. Ne bismo se smjeli sada zaustaviti, potrebno je i dalje raditi na unapređenju ovog centra”, objašnjava Mahmutović.

Cijene korištenja ski lifta u Sjenici su minimalne, objašnjavaju zaposleni u ustanovi za sport i dodaju da su prihodi namijenjeni samo pokrivanju troškova utrošaka elekrtične energije koja pokreće ski lift, te drugih troškova u vezi održavanja staze.

Ski lift se naplaćuje 400 dinara (oko četiri eura), i to samo vikendom, dok je za djecu besplatno tokom cijele nedelje.

Sjenički privrednik, Nehrun Selmanović, vjeruje da ovaj ski centar ima svijetlu budućnost jer su posjetioci itekako zainteresovani da tu skijaju, pa je moguće da centar finansijki opstaje od svojih sopstvenih prihoda.

 “Nekada je zimski period za nas u Sjenici bio onaj kome se nismo previše radovali, međutim, to se sada promijenilo, zima nam je sada jedna vrsta blagodeti”, kaže Selmanović.

Svi naši sagovornici složili su se da je ski centru najporebnija mehanizacija za vještački snijeg. Ukoliko bi centar posedovao odgovarajuće mašine, skijanje bi ovdje bilo moguće i u svim onim hladnim mjesecima, po kojima je Sjenica poznata, ali u kojima nema sniježnih padavina.

- Unapređenje zimskih sportova - 

Nekoliko stotina metara prije alpske staze u ovom centru je izgrađen je i biatlon centar. Na tom mjestu ovih dana nema mnogo sportista jer je reprezentacija Srbije, koja tu trenira, u koju je uključeno čak sedam Sjeničana,  otputovala na pripreme u Češku pred Evropsko prvenstvo u ovom sportu.

Ipak, ovim sportom amaterski se bavi naš sagovornik Armin Talović koji nam kaže da su uslovi na stazi odlični i vjeruje da bi i profesionalnci uživali skijajući na njoj.

“Ovo je jedina biatlon staza u našoj zemlji, a naš grad sigurno ima uslove za razvoj svih zimskih sportova. Ovdje dolazim sa prijateljima i sve doživljavam kao jedan lijep san”, priča Talović.

Za sada je “Žari” teško uporediti sa velikim ski centrima u Srbiji, ali ukoliko bi se iskoristili svi resuri koje pruža ovo mjesto, centar bi vrlo brzo postao konkurentan Zlatiboru i drugim mjestima poznatim po zimskom turizmu. Tako situaciju ocjenjuje dvadesetsedmogodišnji rekreativac Hakija Jusufović koji je na skijama od ranog djetinjstva.

Jedan od strateških razvojnih ciljeva opštine Sjenica jeste razvoj turizma i poljoprivrede, a u okviru postizanja prvog dijela cilja izgrađen je ski centar u Žarima.

(Anadolu Agency) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.