15.2.2017. 17:51
0
Timanfaya: Krajolik koji izgleda kao površina Marsa
Nacionalni park Timanfaya (Parque Nacional de Timanfaya) se nalazi u jugozapadnom dijelu ostrva Lanzarote, na Kanarskim ostrvima.
Zauzima područje od 51.07 kvadratnih kilometara i u potpunosti se sastoji od crvenkastog vulkanskog tla koje najviše podsjeća na površinu Marsa.

Najpoznatiji dio parka su Vatrene Planine (Las Montañas del Fuego) koje su proglašene “mjestom izuzetne prirodne ljepote”, a koje su bile središte vulkanske katastrofe koja se dogodila nešto prije više od 250 godina.


Erupcija Vatrenih Planina je trajala cijelih 6 godina, a užarena lava je prekrila cijela sela i plodnu zemlju od koje su poljoprivrednici živjeli i pretvorila je u crvenu pustoš.


Prema pričama stanovnika, kada se vulkan prvi put aktivirao zemlja se otvorila, začula se zaglušujuća buka, a zatim su lava i pepeo prekrili nebo. Oni koji su mogli su i pobjegli, ostavljajući iza sebe plodno tlo i na hiljade krava i koza koje su ostale zarobljene na ostrvu.


Slabija erupcija je uslijedila 1824. godine, a 1968. godine područje je proglašeno nacionalnim parkom.

Ovaj dio ostrva je danas turistička atrakcija poznata po svom marsovskom krajoliku, rijetkim biljnim vrstama koje ovdje uspijevaju i u vrelom tlu.


Temperature samo par metara ispod površine zemlje Nacionalnog parka Timanfaya dosežu čak do 600 °C. Suho granje bačeno u rupu se odmah zapali, a ako naspete vodu u rupu ona nekoliko sekundi kasnije eruptira u obliku pare, kao mini-gejzir, piše CDM.

(Alen Avdić) 
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.