21.5.2017. 9:28
0
Alarm za spasavanje močvare Ždralovac
Ždralovac u Livanjskom polju, jedno od značajnih svjetskih močvarnih područja upisan na listu Ramsar konvencije, doveden je na ivicu uništenja.

Na to upozorava prof. dr. Senka Barudanović, svjetski ekspert za biodiverzitet, profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i predsjednica Udruženja za podsticanje održivog razvoja i kvalitet života FONDEKO.

Profesorica je u okviru terenske nastave sa studentima Prirodno-matrematičkog fakulteta prošle sedmice posjetila ovo područje karakteristično po vrijednim biološkim i ekološkim pojavama i povodom 22. maja Svjetskog dana biološke raznovrsnosti saopštila upozoravajuću impresiju.

- Danas se Ždralovac prepoznaje po brdima prekopane zemlje pokraj puta Livno - Bosansko Grahovo. Močvarno stanište je drenirano dubokim prokopanim kanalima. Voda odlazi, ptice odlaze i nažalost sve je po zakonu, jer je dozvoljeno - navela je.  

Dodaje da se o tome u kakvom je stanju naša najvrjednija močvara nakon dozvoljene eksploatacije treseta nigdje ne može pronaći ni sluzbeni, ni neslužbeni izvještaj te je konačno vrijeme da se zapitamo šta to radimo od prirodnog prostora u kojem živimo, saopćeno je iz Udruženja FONDEKO.

U saopćenju se navodi da će pitanje biti postavljeno i ovog ponedjeljka u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu gdje će FONDEKO upriličiti obilježavanje Svjetskog dana biodiverziteta, a učesnicima skupa obratit će se i rektor ovog univerziteta prof. dr. Riufat Škrijelj.

Organizatori skupa najavili su promociju aktivnosti Centra za ihtiologiju i centra za ekologiju i prirodne resurse koji nosi ime akademika Sulejmana Redžića. Bit će prezentirana brošura „Biodiverzitet i ekosistemski servis BiH“, te nova web stranica Udruženja FONDEKO i stranica za polen – navodi se u saopćenju.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.