15.11.2018. 15:07
0
Jeste li se ikada zapitali kako je neka država dobila ime?
Engleska, na primjer? Baš kao i mnoge druge države i ona je svoje ime dobila po plemenu koje je područje današnje Engleske naselilo još u 5. stoljeću a zvalo se Angles.

Zapravo, gotovo svaka država na svijetu dobila je svoje ime po jednoj od četiri stvari: po plemenu, po karakteristikama krajolika, po opisu ili po nekoj poznatoj osobi, piše Telegraph.

Imena plemena:

Skoro pa trećina država svijeta nosi ime prema nekom plemenu koje je davno nastanjivalo njezino područje. 

Francuska je tako nazvana prema plemenu Franks koje je osvojilo zemlju u Srednjem vijeku, Vijetnam je dobio ime po Vietsima s juga, Afganistan po narodu Afghan, Tajland se odnosi na etničku skupinu Tai, dok je Rusija svoje ime dobila po srednjovjekovnoj riječi Russi što u prijevodu znači ljudi zemlje.

Istaknute historijske ličnosti:

Od svih država koje su nazvane po poznatim historijskim osobama samo jedna nosi žensko ime, a to je karipski otok Saint Lucia koji je ime dobio 1625. godine po katoličkoj svetici Luciji štovanoj u Srednjem vijeku. 

Kolumbija je pak svoje ime dobila po poznatom istraživaču Christopheru Columbusu, Filipini su nazvani po španjolskom kralju Philipu II, Saudijska Arabija po ratniku i aristokratu Emiru Muhammadu bin Saudu, dok su Sejšeli svoje ime dobili po francuskom ministru financija Jean Moreau de Sechellesu tijekom 1700-ih godina prošlog stoljeća.

Karakteristike krajolika:

Četvrtina država svijeta dobila je ime prema specifičnostima koje ih razlikuju od drugih. Island je tako dobio ime po ledu, a vjeruje se da mu ga nadjenuo norveški Viking 856. godine prije nove ere. 

Otočna država Haiti dobila je ime iz jezika Taino a označava brdovitu zemlju, dok ime otoka Barbados u prijevodu s portugalskog jezika znači bradati, a opisuje dugačko korijenje tamošnjih stabala, prenosi portal Udrimuski.ba.

Lokacija:

Procjenjuje se da je ukupno 25 država svijeta nazvano prema specifičnoj lokaciji na kojoj se nalaze. 

Australija označava "nepoznatu južnu zemlju" koju su tako nazivali antički Grci, a samo ime Australija dao joj je engleski kartograf Metthew Flinders. 

Norveška označava "sjeverni način" a prvi su put njezino ime koristili anglosaksonci 880. godine. Država Japan je, pak, dobila ime po riječi Nippon koja označava "zemlju izlazećeg sunca".


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.