24.12.2018. 10:45
0
Atakama, Pustinja u cvatu
Pustinja u cvatu (Rascvjetana pustinja) je prirodni događaj koji se javlja u nekoliko pustinja na svijetu, a jedna od njih, možda i najpoznatija, je Atakama koja se nalazi na sjeveru Čilea. Ovaj događaj se prostire na površini od gotovo 200 kilometara između grada Valenar i grada Kopiapo, oba na obalnim područjima.

Klima u Atakami je toliko surova da je ovdje zabilježen period od 400 godina u kojem nije pala niti jedna jedina kap kiše. U normalnijim uslovima, na cijelu regiju padne manje od 12 mm kiše godišnje. Ali kada se dese obilnije padavine, i kada voda kroz suho ispucalo tlo pronađe put do sjemenki cvijeća koje se godinama krije od užarenog Sunca – Atakama postane prepuna života sa stotinama hiljada cvijetova, milionima insekata i hiljadama guštera i ptica.

Klimatski, događaj je povezan s El Ninjom koji uključuje zagrijavanje morskih struja uz obalu, što dovodi do povećanja oborina. A što se tiče cvijeća, ovdje cvjeta oko 200 vrsta od kojih je većina endemskih (ne mogu se pronaći nigdje drugo na svijetu).

Različite vrste cvijeća rastu u različitim dijelovima pustinje, a svoj vrhunac rasta dožive između septembra i novembra.

(Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.