21.1.2019. 13:10
0
Grčko ostrvo koje nema više mjesta za turiste - Reagovala i Evropska unija
Jedno od najljepših grčkih ostrva Santorini više ne može da podnese količinu turista, smatra Komitet za transport Evropskog parlamenta (TRAN Commitee).

Santorini je maksimalnu brojku dostigao 2017. godine kada je ugostio 5,5 miliona posjetilaca, a u odnosu na 2012. kada je bilo „samo“ 3,3 miliona turista, to je za 66 odsto više. 

Tokom 2018. godine u luku Santorinija pristala su 474 kruzera sa oko 750 hiljada putnika što je za 130 hiljada turista i 70 brodova više u odnosu na 2017. godinu. To znači da dnevno samo sa kruzera 2.000 ljudi obilazi ostrvo od ukupnog broja od 18.000 turista dnevno. 

Koliku gužvu prave turisti na i ovako malom ostrvu svjedoči činjenica da je na jednom kilometru kvadratnom tokom 2017. godine bilo 107,8 turista na 100 stanovnika, prenosi B92. 

Iako veliki broj turista donosi desetine miliona eura ostrvu, stvara čitavu seriju problema po prirodnu okolinu, nedostatak vode i struje i udvostručivanje broja ilegalnog smještaja putem AirBnb-ja od koje vlasti nemaju koristi. Najzanimljivije od svega je da su u posljednjih nekoliko godina i turisti počeli da se žale na gužvu i zastoje u saobraćaju. 

Evropski parlament tvrdi da odgovornost za situaciju na Santoriniju snosi grčka Vlada koja je morala da predvidi tokove turista i u skladu sa tim mehanizme kojima će održavati red na ostrvu, da zaštiti stanovnike i samo ostrvo. 

Nesklad između lokalne samouprave i Ministarstva turizma doveo je do serije problema koji će sada Grčku više koštati od toga što dobija od samog turizma. Na primjeru Santorinija treba da uče i još neke destinacije u Grčkoj, a ponajviše Peloponez, stav je Evropskog parlamenta.

(Fena/Alen Avdić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.