18.7.2022. 17:34
0
Ovo je jedno od najljepših mjesta u južnom dijelu BiH i mjesto gdje je snimljen kultni jugoslovenski film ,,Orlovi rano lete“
Vodopad Kravica zasigurno predstavlja jedno od najljepših mjesta u južnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH). Ovo mjesto omiljeno je hercegovačko izletište i ljetno kupalište, ali i posebno mjesto gdje je snimljen kultni jugoslovenski film "Orlovi rano lete". Inače, film koji je snimljen 1966. godine prema dječijem romanu kojeg je napisao Branko Ćopić.

Jedinstveni vodopad Kravica simbol je grada Ljubuškog i nalazi se oko sedam kilometara udaljenosti od samoga grada, tačnije tri kilometra nizvodno od sela Hrašljani, između sela Studenaca i Zvirića.



Prelijepe prizore ovog vodopada nastali su zahvaljujući rijeci Trebižat koja pada sa visine od 28 metara, stvarajući prekrasni prirodni amfiteatar širine čak 120 metara, dok je iznad vodopada cijelih 54 metra.



Vodopad Kravica godinama privlači brojne zaljubljenike u prirodu, dok u ljetnim mjesecima nudi odmor i zabavu za sve ljubitelje kupanja i aktivnosti na samoj rijeci. Prema riječima brojnih posjetitelja vodopad Kravica, jedna je od najljepših prirodnih atrakcija Bosne i Hercegovine. 



U ljetnom periodu zbog nižeg vodostaja u dijelu ispod slapa je moguće kupanje i uživanje u vodenim slapovima. Osim toga, svako doba godine zbog velikih promjena u vodostaju i promjene vegetacije pružaju različita i jedinstvena iskustva. 

Snaga vode se koristila za mljevenje žita


Ono što je zanimljivo je i to da se snaga rijeke Trebižat nekada koristila i za mljevenje žita. Naime, formirajući vodopade Trebižat je svojevremeno omogućila lokalnom stanovništvu da od nje i na taj način imaju dodatnu korist. 

Iako ovim mlinova danas više nema, jer je lokacija pod zaštitom države i poznata turistička destinacija u BiH, turisti rado posjećuju ovo mjesto. 



(A. Rovčanin) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.