2.9.2022. 9:44
0
U Kanadi se otrovali začinom, bio kontaminiran otrovnom biljkom koja raste i u Bosni i Hercegovini
Gosti restorana koji su se razboljeli nakon posjeta ugostiteljskom objektu u blizini Toronta vjerovatno su jeli hranu kontaminiranu otrovnim jedićem, rekli su kanadski zdravstveni dužnosnici. Dvanaest osoba je u ponedjeljak završilo u bolnici, od čega četvero na jedinici intenzivne njege.

Vlasti smatraju da se toksin nalazio u začinima, koji su u međuvremenu povučeni s polica.

Jedić je otrovna biljka koja može ozbiljno utjecati na nervni sistem. Javno zdravstvo regije York saopštilo je da su se ljudi razboljeli nakon što su jeli u restoranu Delight Restaurant & BBQ, koji se nalazi sjeverno od Toronta.

Gosti su se nakon posjeta restoranu javili u obližnje bolnice sa simptomima koji podsjećaju na trovanje jedićem. Većina se u međuvremenu oporavila, dok su drugi i dalje u bolnici, ali se oporavljaju, piše BBC.

Dužnosnici smatraju da je došlo do slučajnog trovanja jer je u hrani korišten začin u kojem se nalazio toksin. Poslali su hranu i druge uzorke u laboratorij na potvrdu. Restoran je sarađivao s istragom.

Dva proizvoda, začini galangal, koji je uobičajen u azijskoj kuhinji, i radix aconiti kusnezoffii, koji se tradicionalno koristi u kineskoj medicini, povučeni su iz maloprodaje.

Modri jedić raste i u Bosni i Hercegovini

Prema informacijama Ministarstva okoliša i turizma Bosne i Hercegovine, modri jedić je rasprostranjen i u našoj zemlji. Većinom raste na većim nadmorskim visinama, a može ga se naći na Kupresu – Mala Vrata, Plazenica (1700 – 1760 m), te na Stocu kod Višegrada (1550 m).

Izuzetno otrovna biljka

Modri jedić (lat. Aconitum napellus), smrtonosno otrovna biljka iz porodice žabnjakovki, jedna je od 340–tak vrsta u rodu jedića, s 13 podvrsta. Naraste do 100 ,najviše 150 centimetara sa bezmirisnim tamnoljubičastim cvjetovima, i nasuprotnim listovima razdijeljenim na 5 do 7 režnjeva. Plod ima 3 do 5 kapsula s mnogobrojim smeđecrnim sjemenkama. Svi dijelovi biljke sadrže akonitin, a do trovanja može doći i samim dodirom, pa se u prošlosti njen otrov koristio za premazivanje vrškova strelica i kopalja, te za trovanje vukova i lisica.

Modri jedić
Vidljivi simptomi mogu se pojaviti gotovo odmah, obično ne kasnije od jednog sata, i “s velikim dozama smrt je gotovo trenutačna.”Smrt se obično javlja u roku od dva do šest sati u fatalnom trovanju. Početni znakovi su gastrointestinalni uključujući mučninu, povraćanje i proljev. Nakon toga slijedi osjećaj pečenja, trnjenja i ukočenosti usta i lica, te pečenja u abdomenu.

U teškim otrovanjima javlja se izražena slabost motorike, a osjećaj trnaca i utrnulosti širi se do udova. Kardiovaskularni simptomi uključuju hipotenziju, sinusnu brahikardiju i ventrikularnu aritmiju. Ostali simptomi mogu uključivati znojenje, vrtoglavicu, poteškoće u disanju, glavobolju i zbunjenost. Glavni uzroci smrti su ventrikularna aritmija i asistola, paraliza srca ili respiratornog sistema. 


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.