12.1.2023. 8:32
0
Dizalicom pokušali ukrasti 10 tona težak kip Ramzesa II koji je star nekoliko hiljada godina
Egipatske vlasti objavile su da su uhapsile tri osobe koje su pokušale kod Asuana pomoću dizalice ukrasti hiljade godina star kip Ramzesa II težak deset tona.

Državno tužilaštvo priopćilo je da je odredilo četverodnevni pritvor za tri optužene osobe.

One su pokušale ukrasti kip faraona u drevnom južnom gradu Asuanu. Grad se nalazi 675 kilometara južno od Kaira, na rijeci Nil.

Prema izjavi, policija je objavila da su uhapšeni posjedovali oruđee za ručno iskapanje. No, imali su i dizalicu “koju su koristili kako bi podignuli kip i iskopali ga”.

Vlasti Asuana potvrdile su da je riječ o kipu Ramzesa II teškom deset tona, navodi se u saopćenju. Istraga je u toku.

Ramzes II, nazivan i Ramzes Veliki, faraon je iz 19. dinastije. Vladao je 67 godina. Jedan je od najvažnijih egipatskih vladara. Njegova duga vladavina bila je vrhunac egipatske moći.

U Egiptu je dao podignuti niz monumentalnih građevina. Među njima su hramovi u Abu Simbelu, Tebi (Ramesseum), Luksoru i Memfisu.

U zadnjih desetak godina Egipat je uspio vratiti 29.000 antikviteta koji su bili izneseni u inozemstvo, prenosi HRT.

Tvrdi se da su osumnjičeni planirali izvaditi kip Ramzesa II iz zemlje i “iskapati antikvitete na tom području”, saopćilo je tužiteljstvo.

Dodaju da je “određeno četverodnevno zadržavanje trojice okrivljenih u toku istrage”. Zatražilo je od policije “brzu istragu o drugim osobama koje su bile uključeneu zločin”.


(Admir O.)

RamzesKip
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.