16.10.2015. 18:07
0
Mađari večeras zatvaraju granicu sa Hrvatskom
Mađarska će zatvoriti svoju "zelenu" granicu sa Hrvatskom u ponoć, izjavio je danas mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto i dodao da će zvanični granični prelazi nastaviti da rade, ali uz pojačane kontrole.

On je rekao da sastanak lidera EU u Briselu nije doprinio boljoj zaštiti grčke granice te da Mađarska stoga mora da zaštiti spoljne granice Šengena.
        
- Kabinet za nacionalnu bezbjednost je odlučio da zatvorimo zelenu granicu od ponoći - rekao je Sijarto novinarima u Budimpešti. 

On je istakao da će zvanični granični prelazi nastaviti da rade, ali uz strožije kontrole, prenosi Reuters.
        
Prema njegovim riječima, vlada očekuje da će ovaj korak donijeti slične rezultate kakve je donijelo nedavno zatvaranje granice sa Srbijom.
        
Mađarska je, kako je dodao, obavijestila Hrvatsku, Sloveniju, Poljsku, Slovačku, Ausriju i Njemačku o odluci da zatvori granicu.
        
Migranti će, kako je naveo, moći da podnesu zahtjev za azil u dvije tranzitne zone koje će se uspostaviti na granici sa Hrvatskom.
        
U Mađarsku je ove godine stiglo više od 383.000 migranata od kojih su skoro svi nastavili put ka Njemačkoj i drugim zemljama zapadne Evrope, prenosi Tanjug.
        
(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.